Regele Mihai, după ce a redobândit cetățenia română: "Eu sunt mai român decât vă închipuiți"

| 06 dec, 11:58

După ce l-au obligat să abdice, comuniştii i-au retras Majestăţii Sale Regelui Mihai cetățenia română. După Revoluție, în 1997, într-o ședință de guvern, i-a fost redată cetăţenia română. Marți seara, în emisiunea România 9, Ion Caramitru a povestit câteva amănunte mai puțin cunoscute din acea perioadă.

În 1997, Ion Caramitru, la acea vreme ministru al Culturii,  a fost cel care l-a anunțat pe Rege de redobândirea cetățeniei.

"S-a propus în guvern  să se voteze această hotărâre prin care Regelui Mihai să i restituie cetățenia română. Mărturisesc că am surâs atunci, pentru că am spus: 'Ca și cum ar fi pierdut-o vreodată...' Era vorba de aspectul formal. [...] Întreg guvernul a votat pozitiv. Nici nu s-au lăsat mâinile jos, am ieșit din sală, m-am dus pe culoar unde sunt și acum niște telefoane, cu care, prin centrală, se putea vorbi în lume. Avem numărul de telefon, l-am sunat, mi-a răspuns chiar dânsul și i-am spus: 'Majestate - eram cu lacrimile în gât - acum două minute am asistat, ca membru în guvern, la momentul prin care ați redobândit...'. Am făcut o pauză, am simțit că l-au podidit lacrimile și a spus: 'Domnule Caramitru, eu sunt mai român decât vă închipuiți. Și, pentru mine, lucrul ăsta este super emoționant. Vă mulțumesc', a povestit fostul ministru al Culturii.

Ion Caramitru a mai povestit un episod din istoria recentă a României, care arată efectul propagandei comuniste și modul fals în care a prezentat aceasta plecare din țară a Regelui, cu un tren plin de aur și tablouri. Episodul se întâmpla înaintea ședinței de guvern prin care Regelui i se restituia cetățenia: “În perioada când eu mă exprimam liber vizavi de monarhie și ceream ca lucrul ăsta să fie luat în calcul șeful Securității române de atunci m-a căutat și mi-a spus între patru ochi următoarele lucruri: '- Domnule Caramitru, dumneata ești în relație directă cu Regele Mihai'. Zic: ' - Într-un fel, da. De ce mă întrebați?'  '- Vreau să-i transmit un mesaj. Spuneți-i că dacă aduce înapoi tablourile, îi dăm înapoi cetățenia.”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ