Remus Cernea: Orele de religie ar trebui să cultive toleranţa, înţelegerea între culte diferite

| 12 iun, 2014

Deputatul Remus Cernea a declarat joi, în cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social, că nu este împotriva orelor de religie, ci crede că acestea trebuie să fie facultative, iar mesajul să fie unul de toleranţă, de dialog între culte.

'Avem o problemă cu ceea ce se predă la orele de religie. Este important cum anume modelăm minţile unor copii care sunt vulnerabili la diverse forme de îndoctrinare şi la diverse forme de malformare a conştiinţei lor. Cred că orele de religie ar trebui să cultive toleranţa, înţelegerea între culte diferite şi vorbim despre reglementări europene', a spus Cernea.

El a anunţat că va înainta o iniţiativă legislativă în Parlament care să prevadă ca ora de religie să poată fi studiată în învăţământul preuniversitar ca materie facultativă, la cererea elevilor, dar nefiind în trunchiul comun. 'Fiind în trunchiul comun, sunt generate o serie de confuzii şi de efecte care încalcă libertăţile şi drepturile individuale', a explicat Cernea.

'Sper ca împreună să ajungem la soluţii şi la decizii inclusiv politice chiar, care să reducă riscul unor situaţii cum au fost acelea povestite cu copii realmente afectaţi de anumite mesaje care s-au transmis la orele de religie. Este loc în România pentru respectarea libertăţii religioase a tuturor cetăţenilor indiferent de religia lor sau indiferent de faptul că nu au o religie', a declarat deputatul.

În cadrul dezbaterii s-au abordat şi chestiuni legate de protocolul încheiat între Ministerul Educaţiei, Secretariatul pentru Culte şi Biserica Ortodoxă Română.

'Sunt câteva teme pe care am vrea să le dezbatem, prima ar fi recentul protocol, care la început a avut un caracter secret, apoi s-a revenit, semnat între Ministerul Educaţiei, Secretariatul pentru Culte şi Biserica Ortodoxă Română', a afirmat Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor din cadrul Academiei Române.

Secretarul general adjunct în Ministerul Educaţiei Naţionale Gabriel Ispas a replicat spunând că protocolul nu a avut niciodată un caracter secret.

'Protocolul a fost semnat în data de 29 (mai - n.r.), joi după-amiază, la ora 18,00. După ce s-a semnat formal protocolul, acesta a urmat calea firească de înregistrare la toate instituţiile. Ministerul, pe 30 mai, a publicat pe pagina de net un comunicat de presă prin care anunţă, pe de-o parte, încheierea acestui protocol, pe de altă parte, care sunt principalele elemente ale acestuia. Dacă protocolul ar fi avut un caracter secret era imposibil ca ministerul să devoaleze conţinutul acestui protocol', a declarat Gabriel Ispas.

El a susţinut că documentul s-a semnat pentru că ţine de firesc, de respectarea legilor în vigoare în statul român.

'Protocolul nu conţine niciun fel de dispoziţie care să încalce nici Constituţia, nici drepturile şi libertăţile cetăţeanului, nu încalcă nici Legea educaţiei naţionale, cu atât mai puţin Legea cultelor. (...) Ministerul Educaţiei nu-şi pierde prin acest protocol caracterul laic, învăţământul românesc rămâne cum a fost şi până acum. Ministerul Educaţiei nu este deschis numai către Biserica Ortodoxă, evident aceasta este majoritară în România, ci are o deschidere totală şi către celelalte culte', a arătat Ispas.

Scriitorul Gabriel Liiceanu a adus în prim-plan cererea unui inspector şcolar care le-a solicitat profesorilor de religie din Gorj o situaţie a cultelor neoprotestante din judeţ.

'E posibil ca un inspector şcolar din ministerul dumneavoastră să ceară o asemenea bază de date, pentru ce anume?', i-a interpelat Liiceanu pe oficialii din minister prezenţi la dezbateri.

Inspectorul general pentru religie din Ministerul Educaţiei, Cătălin Pâslaru, a recunoscut că această cerere este o mare greşeală din partea inspectorului. 

'Inspectorul de la Gorj este angajatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Eu aştept un punct de vedere de la respectiva instituţie, întrucât demersurile au venit din mass-media, am răspuns unor jurnalişti, însă nu am în momentul acesta punctul de vedere al instituţiei. Binenţeles şi eu consider, fără a fi jurist, că este o mare greşeală pe care a făcut-o părintele inspector. Mi-a motivat că a vrut să cunoască mai bine situaţia din judeţ, întrucât el este inspector şi reprezintă toate cultele din judeţ. Însă ultima frază, că datele vor fi folosite la Mitropolie, nu stau în picioare', a arătat Cătălin Pâslaru.

La dezbaterea ''Religia în spaţiul public şi în învăţământul şcolar'' au participat reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, Catolice, ai Cultului Mozaic, al Bisericilor Penticostală, Evanghelică, precum şi membri ai societăţii civile şi comunităţii ştiinţifice, jurnalişti şi reprezentanţi ai instituţiilor statului.

loading...

Ştirile orei

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman."
15 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două clanuri de serafimi şi heruvimi

Având reputaţia unui loc al liniştii şi al păcii, Raiul a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului Serafimilor, au descins într-un loc de reuniune al rivalilor din clanul Heruvimilor. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale sfinţilor Pic şi Poc. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de apostoli, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, aureole sparte şi aripi fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Arsenie Cămătarul, temut membru al clanului Serafimilor, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a dat de Đracu’.”, a declarat sfântul Gheorghe.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, Viaţa de Apoi a Raiului va putea reveni, în sfârşit, la normalitate.
15 iun, 2014
Parintele Cleopache
Maica Ecaterina şi maica Filofteia sunt prezente la slujba de Izvorul Tămăduirii:
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !

************
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !

************
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?

************
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.

************
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.

************
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.

************
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”

************
Care-i diferenţa între Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.

************
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.

************
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.
15 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc şi balsamul duhovnicesc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!
13 iun, 2014
Nicolae Mina
dintii pacatosilor a zdrobit
Din ce in ce mai pusa la zid ortodoxia, credinta dreapta de mii de ani. Tanarul acela cu coada vrea toleranta, vrea ca preotii sa predice in favoarea poponarilor probabil. Ce inseamna sa fii stapanit de satana... Vai lui.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ