Remus Cernea – util politic

| 27 apr, 2013

Pe plan intern, Cernea poate fi folosit pentru a promova teme sensibile, pe care liderii şi parlamentarii PSD nu ar putea să le aducă în discuţie. De exemplu, nimeni important din PSD nu ar fi promovat tema finanţării Bisericii din alte surse decât bugetul de stat.

Ştire şoc în media de joi: Remus Cernea nu mai stă cu părinţii. Ironia articolelor care au preluat subiectul s-a simţit încă din titlu şi nu aş vrea să insist pe această nişă, pe care are cine să o disece. Însă, valorizarea personajul Remus Cernea de către PSD merită o analiză mult mai amănunţită şi se pune următoarea întrebare: de ce l-a promovat PSD în Parlament pe Remus Cernea şi ce a caştigat sau câştigă de pe urma acestuia?

Cu siguranţă PSD/USL nu avea nevoie de Cernea pentru aportul electoral al acestuia (aproape inexistent) şi nici din punct de vedere financiar nu se poate justifica susţinerea oferită de PSD, cum ar fi în cazul lui Gigi Becali, care şi-a cumpărat, conform informaţiilor neoficiale, susţinerea PNL la parlamentare. Mai mult, Cernea trebuia „zburat” în secunda doi din grupul PSD ca urmare a subiectelor lansate de acesta în spatiul public: legiferarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex şi finanţarea Bisericii din alte surse decât bugetul de stat. Aceste iniţiative au adus critici şi reacţii dure la adresa acestuia atât din partea PSD, cât şi din partea liberarilor, unde s-au „remarcat” Puiu Haşotti şi Gigi Becali.

După cum s-a văzut, Remus Cernea este în continuare în grupul PSD, iar reacţia preşedintelui PSD Victor Ponta a fost una echilibrată, susţinând că nu este şocat de iniţiativele lui Cernea. Ponta a declarat că îi cunoaştea opiniile înainte de a-l susţine pentru candidatura în Parlamentul României, însă societatea românească nu este pregătită „să dezbată nişte subiecte care în alte ţări sunt dezbătute şi adoptate”. Liderul PSD a concluzionat că USL nu va susţine iniţiativele lui Cernea, însă nu va participa la lapidarea lui Cernea.

Din tot acest context reiese că Cernea este un personaj important pentru PSD. Strategic, mutarea Cernea poate aduce beneficii pentru PSD atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Extern, PSD începe să-şi câştige imaginea unui partid modern, care îşi asumă valorile europene, lucru care se întâmplă nu numai la nivel de discurs, ci şi prin acţiuni: sprijinirea lui Remus Cernea pentru a ajunge în Parlament, promovarea femeilor în cele mai înalte funcţii de conducere din PSD. Poziţia externă a PSD este întărită de acţiunile premierului Victor Ponta, care a înţeles, după evenimentele din vara anului 2012 (suspendarea lui Traian Băsescu), că o imagine bună pe plan extern aduce beneficii atât personale, cât şi pentru România.

Pe plan intern, Cernea poate fi folosit pentru a promova teme sensibile, pe care liderii şi parlamentarii PSD nu ar putea să le aducă în discuţie. De exemplu, nimeni important din PSD nu ar fi promovat tema finanţării Bisericii din alte surse decât bugetul de stat, în contextul în care Biserica este una dintre cele mai influente instituţii din România şi beneficiază de o încredere substanţială din partea cetăţenilor. Mai mult, Cernea poate fi folosit pentru a provoca reacţii dure la astfel de teme, precum cea a lui Puiu Haşotti, care a afirmat că îi consideră pe homosexuali oameni bolnavi. Astfel de reacţii îi pun pe liberali într-o postură delicată.

În tot acest context, PNL a ieşit cu o imagine şifonată, iar pe plan extern PNL-ul condus de Crin Antonescu pare un partid anti-european, obsedat de Traian Băsescu si care nu este în stare să se reformeze. În schimb, Victor Ponta a înţeles că Traian Băsescu nu mai reprezintă o miză. Miza este planul extern, iar consolidarea imaginii pe acest plan poate să aducă multe beneficii. Per total, strategia lui Victor Ponta de consolidare a imaginii unui lider european atent şi sensibil către valorile europene face din acesta un partener de bază şi de lungă durată pentru politica europeană. Pe de altă parte, Crin Antonescu, chiar dacă pe termen scurt şi pe plan intern are de câştigat, se îndepărtează tot mai mult de obiectivul său de a fi preşedintele României.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ