Renate Weber: Nu se impune sub nicio formă o altă discuţie în PE despre situaţia din România

| 26 iun, 12:28

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a declarat, la RFI, întrebată dacă se impune audierea premierului Victor Ponta în Parlamentul European, că în acest moment nu se poate discuta despre aşa ceva şi că "nu se impune sub nicio formă" o altă discuţie în PE despre situaţia din România.

Întrebată dacă ar fi necesară audierea premierului Victor Ponta în Parlamentul European, Renate Weber a spus: "Nu, categoric nu cred că în acest moment se poate discuta de aşa ceva. De altfel, când s-a făcut iniţial propunerea de a se discuta ce se întâmplă în România, propunerea a făcut-o liderul grupului popular din Parlamentul European, domnul Manfred Weber. Dânsul a cerut iniţial o dezbatere în plen, conferinţa preşedinţilor a decis să fie doar o discuţie în cadrul Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, la care a participat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans".

Europarlamentarul Renate Weber a mai spus că "nu se impune sub nicio formă" o altă discuţie în Parlamentul European (PE) despre situaţia din România, apreciind că dezbaterile de joi din Comisia LIBE a PE sunt suficiente.

"Nu cred că se impune sub nici o formă o discuţie, alta decât cea care deja a avut loc, pentru că s-au încercat tot felul de forţări şi de alăturări în legătură cu Ungaria. Or iertaţi-mă, dar lucrurile sunt fundamental diferite. În Ungaria, înainte de o discuţie în plen la care a participat şi Viktor Orban, nu vorbesc de cea de acum recentă, ci vorbesc de cea de acum câţiva ani, lucrurile atunci se refereau foarte mult la schimbarea unui cadru legislativ în Ungaria, existau deja legi făcute, o astfel de dezbatere a fost precedată de numeroase analize făcute de Comisia de la Veneţia, am avut tot felul de audieri publice. Deci lucrurile sunt diferite, eu sub nici o formă nu aş fi de acord să legăm cazul României, cu ghilimelele de rigoare, de cazul Ungariei. Sunt două situaţii diferite, chiar dacă popularii europeni privesc foarte mult politic şi dat fiind că au avut probleme şi au încă probleme cu un prim-ministru din partidul lor, preferă să arate cu degetul şi către o ţară, unde e un prim-ministru de la socialişti", a adăugat Weber.

Comisia Europeană va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, în cadrul dezbaterii din Comisia LIBE a PE privind situaţia din România.

"Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (...) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situaţia din România.

La rândul său, europarlamentarul portughez Ana Gomes (S&D) a spus, în Comisia LIBE a PE, că fostul lider al partidului său şi premier, totodată, se află în închisoare, fiind suspectat de corupţie, dar în Portugalia ar fi inacceptabile modificări care să submineze rolul celor care investighează astfel de fapte.

Tot în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, europarlamentarul german PPE Monika Hohlmeier a atras atenţia că autorităţile de la Bruxelles ar trebui să îşi amintească de cazul Ungaria atunci când se discută despre ceea ce se întâmplă în România.

"Se pare că prin neridicarea imunităţii, independenţa justiţiei şi posibilitatea oamenilor din sistemul judiciar de a-şi face treaba este diminuată. Dacă este aşa, ce posibilităţi are CE de a face ceva? Este posibilă împiedicarea acestor lucruri?", a întrebat Hohlmeier.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ