Republica Moldova: Igor Dodon l-a respins pentru a doua oară pe candidatul guvernului la funcția de ministru al apărării

| 20 sep, 16:20

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins marți, pentru a doua oară, candidatura propusă de coaliția de guvernare în persoana lui Eugen Sturza - vicepreședintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) - la funcția de ministru al apărării, ceea ce reprezintă o încălcare a Constituției, potrivit experților citați de Radio Chișinău.

Anticipând această decizie a președintelui, guvernul s-a adresat deja Curții Constituționale să clarifice situația în care șeful statului refuză repetat o candidatură la funcția de ministru. Executivul face referire la o hotărâre recentă a Curții Constituționale, care prevede că președintele nu poate bloca numirea guvernului chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.

Președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat că refuzul șefului statului produce un "mic blocaj instituțional", dar că acesta va fi depășit după ce Curtea Constituțională va descrie mecanismul pe care să-l urmeze autoritățile în astfel de situații.

Profesorul de drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că, potrivit legii, președintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge pentru a doua oară aceasta înseamnă o încălcare a Constituției.

În contextul demersului executivului, Igor Dodon și-a exprimat neîncrederea față de Curtea Constituțională, reproșându-i că s-ar implica în "combinațiile politice" ale guvernului și a avertizat că orice ministru numit în funcție fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele poate fi suspendat din funcție de către parlament, cu votul a două treimi din deputați, dacă încalcă prevederile Constituției. Pentru demiterea sa însă, este necesară organizarea unui referendum.

Funcția de ministru al apărării în guvernul de la Chișinău este vacantă de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut. Recent, coaliția majoritară l-a propus pentru această funcție pe Eugen Sturza, fost consilier și șef de cabinet a doi prim-miniștri ai Republicii Moldova și vicepreședinte al PPEM.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ