RETROCEDĂRILE PENALE din timpul mandatului de primar al lui Băsescu se ridică la sute de milioane de euro

| 15 apr, 22:15

Primăria Capitalei este datoare 190 de milione de euro în dosarul soţilor Constanda. Retrocearea păcătoasă a Parcului Bordei, urmată de schimbul cu Satul francez şi interdicţia de a construi blocuri înalte de birouri i-au adus omului de afaceri Costică Constanda o sentinţă judecătorească executorie pentru uriaşa sumă.

Sorin Oprescu, actualul primar general, încearcă să scoată banii de la consilierii care au trecut pe la Capitală între 2004-2012. Dezvăluirile despre retrocedările penale din timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu au fost făcute în premieră, în emisiunea Ediţie de seară, de la România TV.

Mafia portocalie a retrocedat mii de hectare în Bucureşti, cu tot cu spaţii verzi şi cu sediile instituţiilor publice de pe ele, potrivit România TV. Filiera a fost aceeaşi: un cuplu de vârstnici, Eduard Romalo - Maria Cocoru, a jonglat cu moşteniri şi drepturi litigioase, primarii PDL-işti au aprobat pe bandă rulantă despăgubiri în natură, iar terenurile au fost exploatate de aceiaşi rechini imobiliari, scrie RomâniaTV.net.

Debutul l-a făcut Traian Băsescu

În vinerea dinaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2004, primarul general al Capitalei, Traian Băsescu, a semnat dispoziţia de retrocedare a unui teren de nu mai puţin de 8 hectare în parcul bucureştean I.O.R. Prezumtivul moştenitor, Eduard Romalo, în vârstă de peste 80 de ani la vremea respectivă, a revendicat tot ce a avut în proprietate Baronul Grueff, adică moşia Dudeşti-Cioplea, aproximativ 3000 de hectare, incluzând cartierele Pantelimon, Titan, Balta Albă, Dristor-Baba Novac, Dudeşti.

În vinerea dinaintea prezidenţialelor din 2004, pentru a se răcori de tensiunea duelului cu Adrian Năstase, Traian Băsescu a găsit timpul, cheful şi voinţa de a-i retroceda brusc fosta bază sportivă Spartac din parcul I.O.R. Ca să nu rămână retrocedarea nerezolvată până la capăt, peste două săptămâni, în vinerea dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, candidatul Traian Băescu şi-a mai luat o pauză din lupta politică, a venit până la primărie şi a semnat  şi punerea în posesie. La mai puţin de o lună după ce îi fusese semnată retrocedarea, Eduard Romalo a vândut cele peste 8 hectare de teren din parcul IOR, pentru 465.00 de euro unui anume Sorin Tuţă.

Sorin Tuţă, implicat într-o mulţime de afaceri cu drepturi litigioase în zonele rezidenţiale ale Capitalei, a revândut
terenul, pentru nu mai puţin de 52 milioane euro, unei firme irlandeze care intenţiona să construiască un mall în parcul IOR.

Încurajat de succesul financiar rapid şi de instalarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, grupul de interese al imobiliarilor portocalii a pornit hora retrocedărilor pe bandă rulantă. Odată mersul fiind făcut, Eduard Romalo şi-a cesionat gratuit toate drepturile litigioase aferente uriaşei moşteniri către Maria Cocoru. Ca prin minune, cererile de retrocedare ale pensionarei, sărită bine de 70 de ani la momentul respectiv, au primit răspunsuri pozitive. Motiv pentru care, sub ilustrele semnături ale lui Răzvan Murgeanu şi Adriean Videanu, Maria Cocoru a primit în natură un total de aproximativ 200 de hectare numai în sectorul 3 al capitalei, incluzînd baza sportivă AVERSA, policlinica veterinară şi şcoala de şoferi Ilioara, precum şi alte terenuri în valoare de zeci de milioane de euro.

Evident, terenurile nu au stat mult în posesia Mariei Cocoru. Spre exemplu, un teren de aproximativ un hectar, situat în Bucureşti, a fost vândut unei anume Niculina Tatarici cu 1 milion de lei. În doar 1 an, la revânzarea către un dezvoltator imobiliar, Niculina Tatarici a făcut un profit de 5 milioane de euro.

Citeste mai mult pe RTV.NET

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 apr, 07:44
Ciprian Stan
" Retrocearea ...."ma face sa cred ca au procrearea ta a fost facuta cu dificultati...
informatiile sunt foarte exacte...mai ales ca vin de la RTV
ce mai conteaza ca sunt si niste sentinte executorii la mijloc si ca retrocedarile le-au facut niste comisii?
Basescu se vinde inca bine
informatiile le-a cules Sebastian Ghita in deplasarea de la Guvern,de ieri?
sunt deci,cu suport SRI?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ