Rex Tillerson: Este necesar de schimbat acordul cu Iranul pentru a evita retragerea SUA

| 21 sep, 09:37

Statele Unite ale Americii vor rămâne în acordul nuclear cu Iranul doar dacă "se vor introduce modificări" pentru că textul "trebuie într-adevăr revizuit", a declarat marți secretarul de stat american Rex Tillerson, citat de AFP.

"Cel mai flagrant defect" al acordului încheiat în 2015 cu marile puteri este faptul "că are un capăt" și "nu face decât să amâne problema pe mai târziu", a afirmat Tillerson într-o intervenție la postul de televiziune Fox News în marja Adunării Generale a ONU.

Potrivit textului, restricțiile asupra anumitor activități nucleare iraniene vor fi ridicate treptat începând cu 2025. "Aceasta înseamnă că putem aproape începe numărătoarea inversă pe moment când ei își vor repune în funcțiune capacitățile lor nucleare" militare, a apreciat șeful diplomației americane.

Președintele american Donald Trump, care a criticat din nou în mod vehement acordul iranian marți de la tribuna ONU, trebuie să decidă până la jumătatea lunii octombrie dacă "certifică" sau nu în fața Congresului că Teheranul își respectă angajamentele. În cazul necertificării, parlamentarii americani ar putea reimpune sancțiunile ridicate în cadrul acordului, ceea ce riscă să ducă la anularea acestuia.

"Președintele vrea cu adevărat să refacă acest acord", să-l "renegocieze" și "avem nevoie de sprijinul aliaților noștri europeni și din alte țări pentru ca Iranul să înțeleagă că acest acord trebuie într-adevăr să fie revizuit", a insistat Rex Tillerson."Dacă vom rămâne în acordul iranian, trebuie să fie introduse schimbări", a spus el.

Teheranul și europenii refuză să renegocieze acordul istoric destinat să garanteze caracterul strict civil al programului nuclear iranian în schimbul unei ridicări treptate a sancțiunilor.

Franța a pus pe masă posibilitatea unei "completări" pentru perioada de după 2025 cu scopul depășirii impasului, dar nu există niciun indiciu că această inițiativă va reuși.

Miniștrii de externe din țările semnatare ale acordului (Iran, SUA, China, Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie) urmează să se întâlnească, miercuri, în marja Adunării Generale a ONU. Cu această ocazie va avea loc prima întâlnire dintre Rex Tillerson și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif de la sosirea în ianuarie a lui Donald Trump la Casa Albă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ