Riposta SUA la reducerea numărului de diplomaţi impusă de Moscova

| 21 aug, 15:11

Statele Unite suspendă temporar serviciul de acordare a vizelor în Rusia, după ce Moscova a ordonat reducerea drastică a staff-ului diplomatic, ca răspuns la noile sancţiuni aplicate de americani.

Preşedintele Vladimir Putin a reacţionat la noile sancţiuni impuse de Congresul SUA, iar luna trecută a transmis către Washington că americanii trebuie să-şi reducă personalul diplomatic şi tehnic cu 755 de persoane, adică aproximativ 60%, până la 1 septembrie.

Ambasada SUA în Rusia a transmis luni, în replică, faptul că această mişcare a forţat autorităţile americane să-şi regândească operaţiunile referitoare la vize, astfel că suspendă temporar toate procedurile referitoare la acordarea de vize pe teritoriul Rusiei, începând cu 23 august. Oficialii au explicat că serviciile vor fi reluate pe 1 septembrie, dar au avertizat că vor fi oferite la „o scară mult mai redusă". Ca urmare, vor fi anulate mai multe întâlniri programate deja, iar solicitanţii vor fi rugaţi să reprogrameze, se arată într-un comunicat transmis de Ambasadă.

 

„Capacitatea pentru susţinerea de interviuri în viitor va fi mult redusă pentru că trebuie să diminuăm efectivele pentru a ne alinia cerinţelor guvernului rus", a transmis Ambasada aplicanţilor, într-o notă postată pe site-ul său.

Această mutare care, probabil, va afecta şi mai tare relaţiile deja zdruncinate dintre SUA şi Rusia, implică şi faptul că cetăţenii care doresc să viziteze SUA în scopuri turistice nu vor mai putea aplica la consulatele americane din afara Moscovei, ci vor trebui să călătorească în capitala Rusiei, mai întâi. Acest lucru ar putea pune o serioasă problemă logistică, mai ales că ţara, cea mai mare ca suprafaţă din lume, se întinde pe 11 fusuri orare distincte.

SUA are consulate în Sankt Petersburg, în Ekaterinburg şi în Vladivostok. „Eliberările de vize la consulatele SUA vor rămâne suspendate pe perioadă nedeterminată", arată ambasada.

Decizia Moscovei de a reduce prezenţa diplomatică americană a adus în discuţie seriozitatea cu care tratează Rusia construirea de bune relaţii cu Washingtonul, au mai spus oficialii americani. „Vom opera la capacităţi reduse atât timp cât efectivele noastre diplomatice rămân diminuate", au mai spus diplomaţii americani.

Tag-uri: Rusia, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ