Robert Turcescu îi dă lecții de gramatică lui CTP: O dă în bară din nou

| 23 mar, 13:23

Jurnalistul Robert Turcescu îi atrage atenția editorialistului Cristian Tudor Popescu că a faultat limba română într-unul din editorialele sale.

"Acum citiva ani i-am spus lui CTP ca nu se zice "grizonat", ci "grizonant". Ce mai freamat, ce mai zbucium! Nici pina in ziua de azi nu cred ca Popescu a inteles cum sta treaba, dar asta e deja o poveste veche. Azi, CTP o da in bara din nou. Scrie asa:

"După ce cheltuieşte totul în desfrâu, ajunge muritor de foame. Revine spăşit acasă, sperând să fie reprimit de tată măcar ca argat" (fragment din editorialul scris de CTP in ziarul Gandul, intitulat "Evanghelia după Sfântâniţă. Păcătuieşte la greu şi iubeşte-L pe Dumnezeu!")

Domnu' Popescu, sa avem pardon: se zice si se scrie SPASIT, nicidecum SPAŞIT! Prin urmare, linga Scriptura, cind faceti comentariile alea de doi lei pe marginea invataturilor biblice, alaturati si un DEX sau un DOOM, parerea mea!", scrie Robert Turcescu pe Facebook.

Celebrul broker Cristian Sima a reamintit o altă greşeală a lui CTP în comentariile de pe pagina lui Turcescu.

Scriitorul Radu Paraschivescu ne arată capcana în care a căzut Cristian Tudor Popescu folosind greşit cuvântul spăşit.

Unul dintre cuvintele – nu puține la număr – care intră în această categorie este adjectivul „spăsit”, care se referă exclusiv la oameni și înseamnă „care se arată pocăit, smerit sau nevinovat”. De multe ori, în vorbirea curentă, în presă sau chiar în cărți, forma cuvântului se modifică în „spășit”, ceea ce este o greșeală.

Asemănător este și cazul cuvântului „grizonant”, care adesea este folosit cu forma greșită „grizonat”. Acest cuvânt a fost, de altfel, și subiectul unui pariu făcut de doi jurnaliști la televizor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 mar, 14:35
Tavi
Ai grija de batrinete acuma pina esti tinar
Cea mai noua oferta de lucru !!! Oferim curs gratuit si complet de instruire ! Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a nu renunta.S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in plus acuma pina esti tinar. sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.Part-time(in timpul liber 3 ore/zi) sau full-time. Cerem seriozitate maxima.Alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ