Român laureat al Premiului Nobel, mândru că este român

| 09 oct, 2014

Stefan Hell, chimistul care s-a numărat printre laureaţii Nobel pentru chimie din 2014, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner, a avut o reacție onorantă față de țara sa de origine.

Stefan Hell: “Mă simt foarte apropiat de România, am rădăcini acolo, m-am născut în Arad. (...) Cred că ceea ce s-a întâmplat azi arată că munca, perseverenţa, educaţia de bază care mi-a fost oferită în România şi de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toţi pot fi la fel de mândri ca şi mine de acest premiu”.

Cercetătorul german, despre care se consideră că a revoluționat microscopia printr-o descoperire extraordinară, care va ajuta în tratarea unor boli genetice şi mai ales a cancerului, se declară mândru că este român. Mai mult, Hell și-a mărturisit într-un interviu acordat Digi24 intenția de a reveni și a se stabili în țară. Iată deci că se poate, avem indiscutabil și elite științifice care doresc să se întoarcă în țară și să pună umărul la reconstrucția țării. Întrebarea fundamentală este ce facem și cum îi primim pe acești români ieșiți din comun? Cum îi așteaptă România și ce le oferă.

Citeşte şi: NOBELUL pentru chimie a fost adjudecat de un neamţ născut în ROMÂNIA

Să ne reamintim în acest sens cazul Ioanei Petrescu, remarcată de premierul Ponta și inclusă în cabinetul său ca ministru de Finanțe. O armată întreagă de propagandiști au lovit în doctorul în economie absolvent al universității Harvard, fără să facă distincția între un tehnocrat și politicienii care l-au promovat. Cred că aici românii mai au mult de lucrat. Indiferent cine vine la putere și cine administrează această țară, ar fi bine să-i acordăm carte blanche în această direcție. Dacă un geniu administrativ sau științific se declară român și dispus să pună umărul la ridicarea României, ce mai contează dacă a fost invitat sau cooptat de stânga sau de dreapta politică? Românilor ca Stefan Hell trebuie să le oferim deferență și atât, măcar pentru simplul fapt că ajunși pe culmea gloriei profesionale nu și-au uitat originile și nici ce datorează țării în care s-au născut. Să atacăm sau să lovim în orice fel astfel de persoane excepționale, dintr-un banal și regretabil partizanat politic, ne descalifică și, ceea ce este cel mai grav, dă un semnal descurajant altor români de excepție care, oriunde ar fi în lumea largă, nici ei nu și-au uitat țara.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ