România a acceptat jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie

| 19 mai, 19:51

Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, în urma însuşirii obiecţiilor formulate în cererea de reexaminare a actului normativ solicitată de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul, iniţiat de Guvern, are ca obiect de reglementare recunoaşterea de către România, printr-o declaraţie, a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie ca obligatorie şi fără acord special, în relaţia cu orice alt stat care acceptă aceeaşi obligaţie, adică sub condiţie de reciprocitate, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situaţii apărute după data formulării declaraţiei, fiind exceptate de la aceste dispoziţii unele diferende expres stabilite, potrivit Agerpres.

Adoptat de Senat pe 2 februarie şi trimis spre promulgare, proiectul a fost retrimis Parlamentului de şeful statului cu menţiunea că "art 4 al legii (n.r. în forma trimisă spre promulgare) prevede că Guvernul poate decide, prin hotărâre, asupra modificării sau retragerii declaraţiei, cu informarea Parlamentului" ceea ce "poate conduce la interpretarea potrivit căreia Guvernul, printr-un act cu forţă juridică inferioară legii, respectiv printr-o hotărâre, poate să modifice sau să lipsească de obiect această lege".

"Astfel nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative", se menţionează în cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis Parlamentului.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a aprobat, cu 61 de voturi pentru şi un vot împotrivă, proiectul, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, eliminând astfel art 4 din actul normativ.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ