România a cheltuit cu protecția mediului doar 1,2% din PIB

| 19 oct, 19:14

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost anul trecut de 10,3 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cele mai mari sume fiind înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi.

De asemenea, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost consemnate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 72,0% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate.

La nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 50,0%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (38,5%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5%).

În domeniul "producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă", s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul "industria prelucrătoare" s-au realizat 25,8%, iar la "captarea, tratarea şi distribuţia apei" s-au cheltuit 19,3%.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru protecţia mediului, cele mai mari sume au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%) şi de cheltuielile pentru protecţia aerului (10,0%).

Potrivit INS, cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ