România a redevenit grânarul Europei

| 17 mar, 2014

Anul trecut România a exportat o cantitate dublă de grâu faţă de anul 2012, creşteri înregistrându-se şi la exportul de seminţe de floarea-soarelui, seminţe de rapiţă, porumb, orz, ţigări şi alte produse agricole, la care s-au înregistrat producții record

2013 a reprezentat cel mai bun an agricol al României din ultimul deceniu, agricultura contribuind cu 18,5 miliarde de euro la dezvoltarea economică peste așteptări înregistrată anul trecut. Spre exemplu, doar pe trimestrul al III-lea, agricultura a furnizat o creștere de 2,3% din totalul de 4,1 procente cu cât a crescut economia în această perioadă, per total, la nouă luni, domeniului agricol datorându-i-se 1 procent din majorarea totală a PIB.

Evoluția pozitivă a agriculturii s-a reflectat inclusiv în evoluția exporturilor. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a înregistrat un excedent comercial agroalimentar. Astfel, în anul 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 5,09 miliarde euro, cu 30,2% mai mult faţă de anul precedent.

Demn de menţionat este și faptul că ţara noastră a înregistrat un excedent comercial de produse agroalimentare de 324,9 milioane euro, comparativ cu anul 2012 când a înregistrat un deficit de 745,5 milioane euro. În acelaşi timp, importurile au totalizat 4,77 miliarde euro, realizând o creştere uşoară de 2,4% faţă de 2012. Exporturile de produse agroalimentare în spaţiul comunitar au crescut cu 10,9%, iar cele către ţările terţe au înregistrat o majorare spectaculoasă de 72,4%.

Pe grupe de produse, anul trecut România a exportat o cantitate dublă de grâu faţă de anul 2012, creşteri înregistrându-se şi la exportul de seminţe de floarea-soarelui, seminţe de rapiţă, porumb, orz, ţigări şi alte produse agricole, la care s-au înregistrat producții record. Ca urmare, putem spune că România a început să își recâștige statutul de țară – grânar, fiind pentru prima dată din anii ’90 încoace când reușim să exportăm mai mult decât producem, după cum a subliniat și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Această performanță a apărut desigur în contextul unor condiții meteorologice favorabile, care au stimulat producțiile record de anul trecut. Dar, dincolo de contribuția vremii, nu putem ignora măsurile active de sprijinire a agricultorilor luate de către cabinetul Ponta. Printre acestea, merită menționate: Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, dezvoltarea sistemului de irigaţii prin reducerea cheltuielilor la livrare a apei destinate irigaţiilor pentru agricultori, acordarea unor despăgubiri de la buget pentru fermierii afectaţi de seceta din vara anului 2012 şi acordarea în avans a subvenţiilor către 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plăţi unice pe suprafaţă.

Iar rezultatul acestor măsuri se vede. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani România nu a mai depins de importurile de produse agricole și și-a acoperit necesarul din producția internă, ba chiar a și exportat major. Iar plusul de ofertă de pe piață a împins în jos prețurile produselor agroalimentare, în beneficiul românilor care au trebuit să scoată din buzunar mai puțini bani pentru acoperirea cheltuielilor cu coșul lunar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ