România ar putea avea 1.300 km de autostradă până în 20130. Noile propuneri ale Guvernului

| 10 feb, 14:47

România ar putea avea până în 2030 circa 1.301 kilometri de autostradă, cu 645 de kilometri în plus faţă de versiunea iniţială a Master Planului General de Transport (MPGT).

Ioan Rus le-a prezentat membrilor Comisiilor parlamentare de transport din Camera Deputaților și Senat draftul final al Master Planului General de Transport, realizat în urma dezbaterilor publice.

Strategia prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, până în 2030, de două ori mai mult decât nivelul stabilit în proiectul iniţial. Astfel, vor deveni autostrăzi sectoare de drum care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Târgu Mureş-Târgu Neamţ (ultimul ca autostradă construită în mai multe etape).

Potrivit Master Planului, Bucureştiul ar urma să aibă o nouă centură ocolitoare cu profil de autostradă. În document sunt incluse şi mai multe sectoare de drumuri expres care iniţial făceau parte din reţeaua Trans Regio.

Citeşte şi: Veste bună! CE suplimentează cu 260 de milioane de euro fondurile alocate pentru construcţia de autostrăzi

"După dezbaterea publică au fost propuşi 1.301 km de autostradă, cu un plus de 645 km faţă de versiunea iniţială a Master Planului, 1.877 km de drum expres, 3.147 km de drum Trans Regio şi Euro Trans şi 67 de variante de ocolire de sine stătătoare sau parte a proiectelor de autostradă sau drumuri expres, la care se adaugă centura Bucureştiului la profil de autostradă. Investiţia în sectorul rutier se ridică la 26,48 miliarde euro, din care peste jumătate investiţie în autostrăzi", arată Ministerul Transporturilor.

Citeşte şi: Adrian Năstase a GĂSIT VINOVATUL pentru traficul infernal de pe Valea Prahovei

Pe sectorul feroviar, noua variantă a documentului prevede investiţii de reabilitare a coridoarelor feroviare (3.219 km), a unor căi ferate cu potenţial economic (1.131 km), electrificarea tuturor sectoarelor de pe reţeaua TEN-T core (425 km) şi dezvoltarea unor sectoare de cale ferată de mare viteză (peste 1.000 de km). Totalul investiţiilor în acest sector este de 19 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte sectorul naval, propunerile vizează 752 km de căi navigabile şi modernizarea a 12 porturi, cu investiţii estimate la peste 2 miliarde de euro.

Ultima variantă a Master Planului recomandă investiţii în infrastructura a 14 aeroporturi, în valoare de 588 milioane euro, în timp ce suma revizuită pentru sectorul multimodal este de 142 milioane euro.

Valoarea totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport până în 2030 este de peste 48 miliarde euro, apropiată de cea din prima variantă a strategiei.

Citeşte şi: Ce taxă vor plăti şoferii pe viitoarea autostradă Comarnic-Braşov

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ