România are stocate pentru iarnă mai multe gaze decât necesarul estimat

| 02 noi, 18:53

Cantitatea de gaze aflată în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE.

"Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an", a spus Tudorache.

Președintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligația de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condițiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.

"Obligația de înmagazinare este decisă în funcție de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depășit cu 500 de milioane de metri cubi obligația de înmagazinare", a explicat Tudorache.

Miercuri, Romgaz a informat că are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu față de obligația stabilită prin Ordinul Autorității Naționale de reglementare în Energie, potrivit reprezentanților companiei.

În total, capacitatea de stocare, incluzând Depomureș (Engie) este de circa 2,2 miliarde metri cubi ca obligație pentru iarna aceasta, subliniază reprezentanții Romgaz.

Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienți finali casnici — 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației — 3,46 milioane MWh și stoc aferent categoriei de clienți finali noncasnici 7,009 milioane MWh.

În prezent, pe piața românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureș și Amgaz. De asemenea, există 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi — cei mai mari fiind Distrigaz Sud și E.ON Gaz Romania și 76 de furnizori pe piața angro.

Tag-uri: ANRE, Depomureș, engie, romgaz
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ