România continuă să fie fruntașa agriculturii europene

| 22 aug, 2014

Pentru al doilea an consecutiv țara noastră domină clasamentul european în sectorul agricol. După ce în 2013 România înregistra o creștere de 60% a producției de floarea-soarelui, impunându-se astfel pe prima poziție în topul țărilor membre UE, anul acesta, cu o recoltă estimată la 2,1 milioane de tone, România reușește să se mențină  fruntașa Uniunii Europene, depăşind Franţa, pentru al doilea an consecutiv, cu 500.000 de tone.

Producția de floarea-soarelui transformă România în lider agricol între cele 28 de economii ale UE și cu un câștig garantat de 600 milioane de euro se poziționează drept un domeniu profitabil pentru agricultorii români, cu marje de până la 25%. De asemenea, luând în considerare că cel puțin jumătate din producția de floarea-soarelui este exportată se așteaptă câștiguri satisfăcătoare pentru producătorii români, fapt ce se va resimți și la nivelul creșterii economice naționale. Spre exemplu, în perioada septembrie 2013 - aprilie 2014, românii au exportat 2,6 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui. În top, în primele cinci poziții ale clasamentului european, se mai regăsesc și Bulgaria, cu o recoltă de 1,6 milioane de tone, dar și Ungaria, cu 1,4% milioane de tone, care, alături de România, susțin piața de floarea-soarelui la nivelul Uniunii Europene.

La nivelul agriculturii, ultimii doi ani au reprezentat o ieșire din anonimat și recăpătarea de către România a titlului de grânar al Europei. În 2013, țara noastră a înregistrat creșteri majore ale recoltelor  de grâu, secară, orz, orzoaică, ovăz, rapiță și floarea-soarelui, lucru care s-a resimțit, în mod pozitiv, la nivelul creșterii economice naționale, dar și în buzunarele românilor datorită scăderii prețurilor la fructe și legume. Anul acesta, România continuă trendul pozitiv, apărându-și prima poziție în topul statelor europene la nivelul agriculturii.

La acest nivel, nu trebuie să vorbim doar de condițiile meteo care au favorizat o producție mare de floarea-soarelui în contextul în care agricultura este din ce în ce mai puţin dependentă de factorii de mediu, impunându-se și o discuție cu privire la politicile agricole care au susținut și contribuit la performanța înregistrată de România. Trebuie amintit de faptul că o absorbție accelerată a fondurilor europene destinate domeniului agricol și-a pus amprenta asupra rezultatelor înregistrate, dar și măsurile întreprinse de guvern în vederea sprijinirii agricultorilor români și politicile proactive din domeniul agricol derulate de către Executiv și-au spus cuvântul. Primele rezultate și estimări ale culturilor ne indică faptul că anul 2014 se anunţă a fi unul la fel de bun ca 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 aug, 2014
Sorin Tomesc
Nu ar trebui sa fie doar atat...
Ar fi de preferat ca sa se vada peste tot in lume aceasta ascensiune a Romaniei, si sa nu se mai dea cu pietre in noi, ca pana la urma nu e bine sa musti mana care te hraneste....Sunt mandru ca sunt ROMAN.
24 aug, 2014
Alin
Educatia
Este normal ca intr-un stat membru al Uniunii Europene sa fie sustinuta cultura,valorile,educatia.Educatia nu produce un venit dar produce valori asa cuminvestitiile in sanatate nu produc venituri ci dau viata
23 aug, 2014
Maria Capraru
Premierul si Regele
Victor Ponta reprezinta tanara generatie care iubeste Romania. Maiestatea sa regele Mihai I reprezinta o parte din istoria neamului românesc . Reunind tânara generatie cu istoria neamului nu facem decât sa lucram pentru viitor!
23 aug, 2014
Maria Capraru
Predarea celor 9 microbuze scolare pentru judetul Tulcea
Sustinerea educatiei e un mare pas pentru construirea unei Romanii puternice.
23 aug, 2014
Maria Capraru
Predarea celor 9 microbuze scolare pentru judetul Tulcea
Sustinerea educatiei e un mare pas pentru construirea unei Romanii puternice.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ