România – creștere economică generată de sectoarele inovative

| 09 mar, 17:56

Această evoluție reprezintă un semnal excelent pentru economia românească, deoarece indică o schimbare a structurii dinspre ramurile cu valoare adăugată mică, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adăugată mare, precum IT&C.

În august 2012 Guvernul Ponta aproba o schemă de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro, pentru companiile din IT care creau cel puțin 200 de noi locuri de muncă. Principalele condiţii pentru obţinerea ajutorului de stat erau ca investiţiile să includă o componentă IT&C de minimum 20% din valoarea planului de investiţii şi să conducă la crearea a 200 de noi joburi, pe care compania să le menţină 5 ani. IBM, Endava, DB Global Technology (Deutsche Bank), Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center și Microsoft au primit în 2013 acorduri de finanțare în baza acestei scheme de ajutor de stat. Valoarea totală a acestor proiecte de investiții depășea 160,5 milioane euro, ajutorul de stat fiind 67 milioane de euro, 3.151 de locuri de muncă urmând să fie create în cel mult 3 ani de la finalizarea lor. În același an, premierul Ponta afirma că România poate deveni un hub regional în acest domeniu.

Tot în 2013, guvernul a decis nu doar să mențină scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru angajații din domeniul IT, ci să adauge noi specializări pe lista celor eligibile, încurajând astfel marile companii din domeniu să se extindă.

Care sunt rezultatele acestei politici? IT&C-ul a avut în 2014 a doua contribuţie la creşterea economică de 2,9%, de 0,6% și a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de 2013, ajungând la o pondere de 6% din PIB, dublă faţă de 2011.

Poate părea incredibil, dar valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, depăşind contribuţia agriculturii, de 31,6 mld. lei (4,7% din PIB) şi apropiindu-se de aportul construcţiilor, de 41,9 mld. lei (6,3% din PIB).

Această evoluție reprezintă un semnal excelent pentru economia românească, deoarece indică o schimbare a structurii dinspre ramurile cu valoare adăugată mică, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adăugată mare, precum IT&C. În sfârșit țara noastră începe să exporte din ce în ce mai puțin materii prime și tot mai mult produse finite, cu o mai mare plus-valoare.

Dincolo de rezultatele economice, la fel de important este faptul că vorbim de un domeniu în care salariile sunt peste medie și care angajează în mod special tineri.

„Bine, bine”, vor spune mulți dintre voi, „dar e vorba de companii străine și majoritatea profitului pleacă în afară”. Acestora le răspund tot cu o întrebare: de ce credeți că guvernul, în proiectul noului Cod Fiscal, a eliminat impozitul pe dividente?

Ca să poți guverna eficient, trebuie să gândești pe termen mediu și lung, iar actuala guvernare dă semnale că asta face. Viitorul este reprezentat de IT, iar România are resursa umană și infrastructura necesare pentru a fi un jucător important la nivel mondial. Trebuie doar să vrem.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 mar, 17:39
Dan Nicolcioiu
Oferte de lucru la domiciliu pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Conditii minimale : conexiune internet si cunostinte de baza navigare si operare pe internet. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ