România - creştere economică peste media zonei (raport Banca Mondială)

| 11 iun, 09:40

Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie. Ritmul de creştere a economiei naţionale este net superior faţă de prognoza pentru Europa emergentă şi Asia Centrală, regiune care ne include.

Prognoza pentru 2016, când România ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, a rămas nemodificată, iar pentru 2017 Banca Mondială anticipează o uşoară scădere faţă de prognoza anterioară, de la 3,9% la 3,5%, potrivit raportului bianual Global Economic Prospects, publicat de instituţia financiară internaţională.

De remarcat că ritmul de creştere a economiei româneşti este net superior faţă de estimările instituţiei financiare pentru regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală - în care este inclusă şi România. Această regiunea va suferi o încetinire a ritmului de creştere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015.

"Scăderea preţului petrolului şi tensiunile geopolitice sunt doar parţial compensate de revenirea moderată din zona euro. Revenirea a fost una inegală în întreaga regiune, afectată de moştenirile crizei financiare globale, în special de bilanţurile băncilor - Bulgaria, Serbia şi într-o mai mică măsură România", se arată în raportul Băncii Mondiale citat de Agerpres.

Citeşte şi: Constantin: România poate produce alimente pentru 35 de milioane de români

În ceea ce priveşte riscurile la adresa regiunii, Banca Mondială consideră că acestea constau într-o nouă scădere a preţului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice şi o înăsprire bruscă a condiţiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub aşteptări a economiei globale şi o soluţionare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia şi creditorii săi.

În România, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere economică de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709.681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata - 1%, industria şi comunicaţiile - 0,9% fiecare, reiese din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ