România este printre ţările cele mai expuse din UE la înlocuirea forţei de muncă de către maşini

| 24 iul, 2014

Mai mult de jumătate din locurile de muncă actuale din majoritatea statelor Uniunii Europene, printre care şi România, ar putea fi computerizate şi gestionate de roboţi în următorii 20 de ani, precizează un studiu recent al unui think-tank din Bruxelles.

România ar putea fi printre ţările cele mai expuse, cu un procent de 62%, la introducerea pe scară largă a roboţilor industriali care ar înlocui forţa de muncă umană, urmată de Portugalia cu 58,94% şi Croaţia cu 57,91%. La rândul lor, Italia, Polonia, Bulgaria şi Grecia ar putea fi vizate de o introducere a roboţilor în proporţie de aproximativ 56% în economie.

Pentru moment nu se poate estima cu exactitate efectul introducerii roboţilor asupra ratei şomajului, pentru că vor fi create alte noi locuri de muncă, iar cei care vor fi înlocuiţi de roboţi nu vor deveni neapărat şomeri, mai precizează raportul amintit.

Citeşte şi: Bombă cu ceas: Peste jumătate din locurile de muncă din UE ar putea fi înlocuite de computere


'Tehnologia va revitaliza semnificativ pieţele de muncă pe termen lung şi va determina realocări în ceea ce priveşte abilităţile de care vor avea nevoie lucrătorii de mâine', a spus Jeremy Bowles, autorul studiului. 'Pentru a atenua riscurile acestei realocări este important pentru sistemul nostru educaţional să se adapteze', a adăugat Bowles.

Un studiu similar publicat anul trecut, în septembrie, în SUA, care lista joburile cel mai probabile a fi realizate cu ajutorul roboţilor, a produs nelinişte. Studiul a calculat cum pot fi afectate joburile de introducerea robotizării, identificând cele trei aspecte care ar putea împiedica roboţii să realizeze acele sarcini, respectiv inteligenţă creativă, inteligenţă socială şi sarcini de manipulare şi percepţie. Cei mai expuşi riscului ca joburile lor să fie preluate de roboţi sunt agenţii de vânzări prin telefon, secretarele, referenţii şi analiştii de credite, în timp ce medicii, terapeuţii şi angajaţii din serviciile sociale sunt cel mai puţin în pericol să-şi vadă locurile de muncă preluate de roboţi într-un viitor apropiat.

Studiul realizat de think-tankul din Bruxelles a folosit cercetarea destinată pieţei americane de muncă şi a aplicat metodele de analiză pentru Europa, pentru a vedea şi care state sunt cele mai expuse introducerii roboţilor în defavoarea forţei de muncă umane. Economiile din statele nordice sunt cel mai puţin expuse ca roboţii să preia din locurile de muncă din anumite domenii, în timp ce ţările din sudul şi estul Europei sunt cele mai expuse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ