România - Grecia, meciul anului

| 15 noi, 2013

Toţi specialiştii care au analizat cele două echipe au convenit că românii sunt mai tehnici, mai talentaţi şi mai iuţi. Nu trebuie neglijat aspectul motivațional - avem o echipă cu entuziasm şi voinţă superioare şi ceva mai norocoasă.

România mai are de trecut un mic hop şi ajunge în Brazilia, patria fotbalului. În această seară Naţionala noastră întâlneşte Grecia în prima manşă a barajului pentru Mondiale şi poate lua o opţiune serioasă pentru calificare. Meciul se dispută în fieful celui mai galonat club elen Olympiacos, pe stadionul Karaiskakis din Pireu. Fără îndoială întâlnirea reprezintă cel mai important examen al tricolorilor din ultimii cinci ani, de la Europeanul din Austria şi Elveţia. Este a doua prezenţă a României la un baraj pentru Mondiale, ultima experienţă fiind una nefericită: dubla cu Slovenia din 2002.

Prezenţa la Cupa Mondială are un parfum aparte şi aş adăuga cu atât mai pregnant cu cât se desfășoară peste ocean, unde avem amintiri plăcute. A fost mai întâi Mexic în 1970, “groapa cu lei” de la Guadalajara, când ne-am bătut de la egal la egal cu Brazilia care s-a încoronat regina turneului, cu Anglia deţinătoarea titlului şi Cehoslovacia, o forţă a fotbalului european. Însă World Cup 1994, găzduit de Statele Unite, a însemnat apogeul fotbalului la nivel de echipă reprezentativă. Generaţia de Aur condusă din teren de un Hagi absolut genial a învins rând pe rând Columbia, SUA şi Argentina şi a fost la două minute de o semifinală cu Brazilia. Nu ştiu dacă sunt subiectiv vorbind de farmecul Americii în ceea ce priveşte fotbalul, acolo România a avut parte de cele mai talentate generaţii iar jocurile au fost pe măsură, însă în mod cert există o pasiune a publicului care depăşeşte cu mult celelalte continente. Nu în ultimul rând, bucuria unui meci în plină noapte alături de prieteni sau rude - la Mondial şi gospodinele ştiau cine cu cine joacă şi nu se dezlipeau de televizor. Numai şi prin prisma acestor detalii România - Grecia echivalează cu meciul unei naţiuni.

Cât despre şansele reale de calificare, cred că băieţii antrenaţi de Victor Piţurcă au mai multe argumente decât adversarii din seara aceasta. Specialiştii au căzut de acord că suntem egali sau uşor inferiori la câteva capitole: pregătirea tactică, ambele formaţii au dus pe culmi înalte antijocul combinat cu contraatacul speculativ şi pragmatic; valoarea lotului, unde ne plasăm la acelaşi nivel, atât noi cât şi elenii avem jucători care pot face diferenţa şi experienţa internaţională, Grecia a participat totuşi la ultima competiţie majoră organizată în Africa de Sud, unde însă a luat bătaie pe linie.

Ceea ce ne desparte de greci înclină balanţa spre tricolori. Tradiția - palmaresul net superior României, am jucat 30 de ori pînă acum cu naţionala elenă, câştigând 17 partide, remizând în 8 şi pierzînd numai 5. De remarcat că în partidele oficiale nu am fost învinşi niciodată! Să trecem la lucruri concrete - lotul nostru este mult mai tânăr, în timp ce media lor de vârstă se apropie de 30 de ani, cea mai ridicată din Europa. De asemenea, toţi specialiştii care au analizat cele două echipe au convenit că românii sunt mai tehnici, mai talentaţi şi mai iuţi. Nu trebuie neglijat aspectul motivațional - avem o echipă cu entuziasm şi voinţă superioare şi ceva mai norocoasă. Prin urmare să fim optimişti, să le ţinem pumnii băieţilor. După o pauză de 16 ani avem şanse mari să mergem la un Mondial! Hai România!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ