Romania – hub industrial in Europa de Est

| 11 sep, 2014

Putem atinge tinta stabilita in 2012, astfel incat Romania sa devina hub tehnologic si industrial in Europa de Est pana in 2016.

Producţia industrială a crescut ca serie brută cu 8,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,7%, in primele sapte luni ale lui 2014, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, a comunicat joi Institutul Naţional de Statistică.

Industria a ajuns sa contribuie cu o treime la valoarea adaugata din economie. Cresterile succesive de productie industriala de 9-10% confera sustenabilitate modelului de crestere economica, reducand volatilitatea cresterii economice, investitiilor si crearii de locuri de munca.

Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!

Putem atinge tinta stabilita in 2012, astfel incat Romania sa devina hub tehnologic si industrial in Europa de Est pana in 2016. Am concentrat politicile publice pe cateva domenii strategice: industria medium si high tech (IT, auto, comunicații, echipamente tehnologice si industriale, IMM inovatoare etc) energie, resurse minerale, agricultura, infrastructura, sanatatea si educatia. Am mizat pe abordarea policentrica pe poli de competitivitate, clustere inovative, parcuri tehnologice si industriale si stimularea crearii de hub-uri de afaceri.

Am propus un alt model de politica industriala, centrat pe tranzitia de la industrii intensive in forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare catre industrii innovative, energie si industrii ecologice. Sustinem o politica industriala activa bazata pe subventii conditionate, abordare policentrica si concentrare pe clusterele de competitivitate.

Este prioritara inovarea unor noi scheme de ajutor de stat care sa acopere stimularea industriei in urmatorii sapte ani. Ieri a fost adoptata Schema de ajutor pentru stimularea investitiilor care creeaza locuri de munca. Statul va suporta pana la jumatate din cheltuielile salariale totale (in functie de regiune) pentru firmele care creează prin investitii minimum 10 noi locuri de muncă. Schema de ajutor de stat va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 octombrie 2014, cu un buget total de 600 milioane euro si va avea ca efect crearea a minimum 35.000 de noi locuri de munca. Estimare beneficiari: 1.700 companii.

Citeşte şi: Victor Ponta: Creşterea economică este reală şi va acoperi creşterea salariilor şi a pensiilor

La urmatoarea sedinta de guvern va fi adoptata Schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 mil. euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023. Pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie să realizeze o investiţie iniţială de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentând investiţia în active corporale şi necorporale aflate în acelaşi perimetru, legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente. Se estimeaza ca 150 de companii vor beneficia de aceasta forma de stimulare a productiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ