România își construiește statutul de lider regional

| 03 oct, 2014

Mulțumită creșterii capacității de producție a energiei electrice dar și grație facilităților oferite de actualul guvern condus de Victor Ponta exporturile de curent au potențial de creștere pentru următorii ani, ceea ce va transforma România într-un lider regional în acest domeniu.

Țara noastră se numără printre puținele state ale Uniunii Europene care, mulțumită investițiilor realizate în producția de electricitate, nu doar că își satisface nevoile de consum intern, dar are și producție excedentară de energie electrică.

Datorită creșterii producției dar și a unor factori conjuncturali precum scăderea prețului la energia electrică pe bursele internaționale și inundațiile care au afectat capacitatea țărilor vecine de a produce curent, în primele nouă luni ale acestui an România a înregistrat un record istoric la exportul de electricitate. Potrivit experților din domeniul energiei, cea mai mare parte din energia electrică exportată a fost produsă din surse regenerabile. Producția de electricitate din sursele regenerabile este subvenționată de consumatori, prin intermediul certificatelor verzi, ceea ce a permis exportul de curent la un preț competitiv. „Scăderea consumului intern, aportul energiilor regenerabile şi scăderea preţului la curent, toate acestea au făcut ca România să devină o forţă energetică în regiune. Trendul va continua”, a declarat preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Conform Dispeceratului Energetic Național țara noastră a exportat până la sfârșitul lunii septembrie o cantitate de 5 TWh, depășind recordul de 4,4 TWh din 2008. Potrivit calculelor, la un preț mediu al MWh de 37 euro pe bursă, valoarea întregii producții vândute în afara țării se riscă la o valoare de 220 milioane de euro. Totodată, potrivit estimărilor specialiștilor, până la sfârșitul acestui an, exportul va atinge 6,5 TWh, ceea ce reprezintă circa 12% din totalul energiei electrice produse în țara noastră.

Mulțumită creșterii capacității de producție a energiei electrice dar și grație facilităților oferite de actualul guvern condus de Victor Ponta exporturile de curent au potențial de creștere pentru următorii ani, ceea ce va transforma România într-un lider regional în acest domeniu. Astfel, în luna august, Executivul a emis o ordonanță de urgență care stimulează dezvoltarea unor proiecte energetice prin scutirea de taxe pentru investitorii care decid să construiască hidorcentrale cu acumulare prin pompaj. Un prim beneficiar al acestei măsuri este viitoarea hidrocentrală de la Tarnița-Lăpușești din județul Cluj, care va avea rolul de a echilibra sistemul energetic național, astfel încât să nu se mai apeleze la unitățile de producere a electricității bazate pe cărbune. În afară de proiectul din județul Cluj, cabinetul are în plan și construirea în parteneriat cu Bulgaria a unei noi hidrocentrale pe Dunăre. În condițiile construirii acestor două mari proiecte hidrotehnice și a dezvoltării unor investiții private în resursele regenerabile de energie, țara noastră va deveni un mare producător de electricitate.

Pentru ca România să poată exporta excedentul de energie, Cabinetul are în plan stimularea construcției unor cabluri care să lege țara noastră de statele din regiune, precum cel care urmează să asigure legătura cu Turcia.

Inițierea unor proiecte de stimulare a producției de electricitate și încurajarea explorării și exploatării resurselelor de gaze de șist și de gaz convențional, precum și de petrol vor asigura indepenența energetică și vor transforma țara noastră într-un important furnizor de energie pentru statele din jur. Grație numeroaselor investiții din sectorul energetic, în următorii ani România va contribui semnificativ la securitatea economică a regiunii, ceea ce va face din țara noastră un lider regional cu un cuvânt greu de spus în cadrul Uniunii Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 oct, 2014
cristina
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
04 oct, 2014
Pai si la buzunar se simte ceva ?
Important e sa simtim si noi la buzunar asta. Altfel, ... e degeaba.
04 oct, 2014
anca périgueux
Este reconfortant sa mai afli si vesti bune din patrie!!!
04 oct, 2014
Gogu Demagogu
Traiasca tovarasul Ponta care a adus Romania pe cele mai inalte culmi ale societatii noastre socialiste multilateral dezvoltate!!!
04 oct, 2014
Alex.
Daca ai sti ca substantivul folosit de tine nu are conotatie peiorativa nu l-ai intrebuinta . nu poti sa spui domn de drum sau de viata ci tovaras de....Pune mana pe carte si apoi comenteaza...
04 oct, 2014
Alexandru Valeriu
Sfat .
Daca ai sti ca substantivul folosit de tine nu are nimica peiorativ nu l-ai intrebuinta . Mai Gaga nu poti sa spui domn de drum sau de viata etc.... Inainte de a comenta pune mana pe carte si promoveaza clsa I primara ...OK !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ