România, pas istoric pentru atragerea de noi investiţii

| 16 mai, 2014

Ca urmare a performanţelor înregistrate de economie anul trecut dar şi în primul trimestrul al acestui an, specialiştii financiari de la Standard & Poor's au hotărât îmbunătăţirea ratingului României.

Agenţia de rating americană a îmbunătăţit calificativul acordat ţării noastre la BB+, plasând-o în categoria ’’investment grade’’, oferindu-i perspectivă stabilă, ceea ce creează premisele unul flux investiţional solid. Pentru a justifica modificarea rating-ului, experţii financiari de la Standard & Poor’s au invocat progresele realizate de ţara noastră în vederea reducerii îndatorării externe. În acelaşi timp, agenţia de rating consideră că România va continua consolidarea situaţiei fiscale şi îmbunătăţirea stabilităţii sectorului financiar. Modificarea adusă ratingului ţării noastre vine la şase ani după ce agenţia hotărâse să plaseze România la categoria „junk”, la BBB-, ultima treaptă din categoria recomandată investiţiilor.

Până acum, Standard & Poor’s era singura agenţie care nu îmbunătăţise rating-ul acordat ţării noastre în ciuda performanţelor economice, dar şi a eforturilor pe care guvernul condus de Victor Ponta le-a făcut pentru realizarea unui echilibru bugetar. La începutul acestui an, agenţiile de rating Moody’s şi Fitch au îmbunătăţit calificativul României. În luna martie, agenţia Fitch a confirmat plafonul de ţară pentru România la BBB+. În acelaşi timp, Fitch a acordat ţării noastre un calificativ de BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută şi BBB pentru datoriile în moneda locală. Totodată, în luna aprilie, Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 acordat ţării noastre de la negativă la stabilă ca urmare a deficitului bugetar scăzut şi a nivelului moderat al datoriei publice înregistrat de România, care atenuează astfel riscurile dependenţei guvernului de finanţarea externă.

Modificarea ratingului ţării noastre de către Standard & Poor’s va aduce modificări considerabile în ceea ce priveşte atractivitatea investiţională. Ca urmare a aprecierii de care se bucură agenţia americană în rândul companiilor importante este de aşteptat ca investiţiile străine să cunoască o majorare semnificativă. Ca urmare, odată cu trecerea României la categoria „investment grade”, fluxurile financiare care se îndreaptă spre ţara noastră vor cunoaşte o creştere. Majorarea nivelului de capital de pe piaţa românească va avea ca efect susţinerea stabilităţii cursului şi a dobânzilor reduse la lei.

Ca urmare a îmbunătăţirii rating-ului acordat României de Standard & Poor’s, premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze că decizia va duce la creşterea investiţiilor, la crearea de locuri de muncă şi la creşterea încasărilor la buget. "Pentru toţi investitorii internaţionali se confirmă progresele macroeconomice şi structurale ale României. Pentru toţi cei care vor să investească în România se asigură predictibilitatea planului de investiţii. Vom avea mai multe investiţii, locuri de muncă, încasări suplimentare la buget", a precizat şeful cabinetului.

În sfârşit, trebuie remarcat că îmbunătăţirea ratingului de ţară acordat României de către Standard & Poor’s şi celelalte agenţii rerpezintă un semnal important, care confirmă politicile derulate de guvernul condus de Victor Ponta în domeniul economic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ