România, pe creștere în sectoare economice cheie

| 21 noi, 2014

Sectoarele economice cheie din România au înregistrat o creștere importantă  în anul în curs. Pe baza bunelor rezultate din argicultură, industrie și piața auto, țara noastră are cel mai mare plus pe economie din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an în comparație cu trimestru precendent.

Potrivit unei estimări publicate date de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), agricultura rămâne și pentru anul 2014 unul dintre sectoarele importante de creștere economică în România, întrucât, la fel ca în 2013, aceasta va ieși pe plus. Guvernul Ponta a oferit sprijin financiar domeniului agricol astfel încât fermierii să își primească la timp banii pentru proiectele conexe susținerii acestui motor de dezvoltare a societării românești.

Totodată, afacerile din industrie, piața internă și externă, au crescut în primele nouă luni cu 8,9%  în termeni nominali, susținute de rezultatele industriale prelucrătoare, mai mari cu 9%, și ale industriei extractive, cu cifra de afaceri în urcare cu 7,6%, după ce în luna septembrie avansul a fost de 18,3%.

Conform comunicatului dat de către Institutul Național de Statistică (INS), creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică, +21,8%, industria bunurilor de capital, +8,8%, industria bunurilor intermediare, +8,6%, și industria bunurilor de uz curent,  +4,3%.

Mai mult, în luna septembrie, afacerile din industrie au fost mai mari cu 18,3% față de luna august, ca urmare a creșterii atât a industriei prelucrătoare cu 18,7%, cât și a celei extractive cu 6,2%. Iar comparativ cu septembrie 2013, industria prelucrătoare a înregistrat o creștere de 8,7% și cea extractivă de 1,5%.

De asemena, în ceea ce privește piața auto din România, vânzările de autovehicule noi au crescut cu 25,3% în primele zece luni, la 83.116 unități. Totodată, în comparație cu luna septembrie a anului în curs, livrările de autovehicule au urcat cu 4,2% în octombrie, iar producția a avansat cu 19%, potrivit unui comunicat al Asociației Producătorilorși Importatorilor de  Automobile (APIA).

În plus, exporturile au avansat cu 0,2% în primele zece luni, la 301.922 autoturisme, și au crescut cu 4,1% față de luna septembrie. Astfel, în România, vânzările sunt în continuare susținute de achizițiile realizate de companii, acestea reprezentând 71% din volumul total înregistrat pe primele 10 luni din 2014.

Așadar, creșterile  puternice din sectoarele cheie ale economiei românești au condus la un  plus economic în trimestrul III pentru anul în curs de 1,9%, dublu față de prognoza Comisiei Europene. Iar datorită acestei creșteri trimestriale, România este lider în Uniunea Europeană, fiind urmată de Polonia, cu 0,9%, Marea Britanie și Grecia, ambele cu o creștere de 0,7%/

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ