România, pe prima poziţie în topul ţărilor din care Republica Moldova realizează importuri

| 14 aug, 2014

România a urcat pe prima poziţie în topul ţărilor din care Republica Moldova realizează importuri, după o creştere a livrărilor de bunuri cu 15%, în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului precedent, informează Moldpres, citând datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

 

Exporturile româneşti pe piaţa moldovenească s-au ridicat la 360 milioane de dolari, în primul semestru din 2014. Este a doua oară, după anul 2000, când România devansează Federaţia Rusă în topul celor mai importanţi parteneri la import ai Moldovei, pe fondul reducerii exporturilor ruseşti pe piaţa moldovenească cu 9%, în primele şase luni ale acestui an.

România a exportat în Republica Moldova, în ianuarie-iunie, mărfuri în valoare de 360 milioane de dolari, în timp ce livrările din Federaţia Rusă au fost cu circa 7 milioane mai mici, respectiv 353 milioane dolari.

'Importul de automobile şi motorină vine în special din România, în timp ce criza regională a afectat grav comerţul, şi este vorba nu numai despre Rusia, dar şi Ucraina, cu care am înregistrat o scădere şi mai mare', a explicat, pentru Moldpres, Octavian Calmîc, viceministru al Economiei.

Potrivit acestuia, până nu demult o parte din exporturile de motorină proveneau din Federaţia Rusă. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, anul trecut 60,5% din consumul de motorină din Republica Moldova a fost acoperit cu importuri din România, iar 17,2% din Rusia.

Mariana Eni, şef al Direcţiei statistica comerţului exterior şi serviciilor de piaţă a BNS, a confirmat că importurile de motorină din est au scăzut, iar achiziţiile de gaze naturale s-au redus la 207 milioane de dolari, în primele şase luni ale anului 2014, faţă de 226 milioane în perioada similară a anului trecut.

Diminuarea exporturilor din Rusia este legată şi de contractarea considerabilă a exporturilor pe piaţa rusă, este de consideră expertul economic Viorel Chivriga. 

'Această regiune a devenit una cu multe riscuri, de aceea transportatorii care, după livrarea mărfurilor pe piaţa rusă, se întorceau cu plinul la Chişinău, acum nu mai efectuează transporturi', a menţionat Viorel Chivriga.

Potrivit BNS, exporturile de mărfuri din Republica Moldova în Federaţia Rusă s-au redus în şase luni cu 23,6%.

Statisticile oficiale mai arată că, în 2008, România s-a menţinut timp de un an pe primul loc printre partenerii la export ai Republicii Moldova, iar în anul 2000 a fost pe prima poziţia la importuri.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ