România poate deveni un mare exportator de hrană bio, dacă se aplică TVA zero la produsele ecologice

| 25 apr, 2014

România poate deveni un mare exportator de hrană bio şi tradiţională dacă se aplică TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind şi mai accesibile pentru români, afirmă Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS)

'Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii susţine iniţiativa Asociaţiei Operatorilor din Agricultură Ecologică 'Bio-România' de a obţine TVA redus la alimentele bio, considerând că în acest fel încurajăm şi pentru piaţa internă, şi pentru cea externă, o marfă foarte preţioasă a României. Micii agricultori produc în mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineînţeles mai mari decât cele ale marilor producători, după cum şi calitatea produselor este incomparabil mai bună. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio şi tradiţionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei pieţe în creştere', a declarat Dan Matei Agathon, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

În felul acesta, statul român ar sprijini dezvoltarea pieţei locale, dar şi promovarea alimentelor bio şi tradiţionale româneşti în străinătate, unde acestea au devenit un trend. 

'Suntem la această oră în situaţia în care producătorii din mediul rural, deşi în lipsă de bani, mănâncă mai bine şi mai sănătos decât orăşenii care cheltuie o grămadă de bani pe alimente nesănătoase. Produsele bio şi tradiţionale ar deveni însă accesibile şi orăşenilor dacă ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii sută la sută româneşti, ci şi la starea de sănătate a populaţiei', a precizat Agathon.

FPTS se alătură eforturilor reprezentanţilor producătorilor de hrană bio pentru determinarea autorităţilor să acorde această înlesnire fiscală care va avea efecte benefice multiple asupra românilor, dar şi asupra dezvoltării economice într-un domeniu în care România, în loc să fie un mare exportator, reprezintă un jucător neglijabil la această oră.

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio-România' propune autorităţilor implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv 'verde' pentru produsele agroalimentare româneşti, prin care se doreşte ca nivelul cotei să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului. 

'Dorim ca România să preia iniţiativa implementării proiectului 'TVA Verde' în domeniul agriculturii şi alimentaţiei şi să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deşi în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale', a declarat, recent, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei 'Bio-România', Marian Cioceanu.

Potrivit Asociaţiei Bio-România, concluziile unui recent studiu finanţat de Uniunea Europeană privind dezvoltarea economică propuneau introducerea 'TVA Verde', pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Această taxare a valorii adăugate ar trebui să ţină seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum şi de durata de viaţă a produsului respectiv.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate, conform Agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 apr, 2014
OVIDIU SOFIAN
Canada nu ia taxe pt. alimentele de baza
lapte, oua, faina, carne , legume fara nici o taxa in canada

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ