România recuperează decalajul față de salariile din UE

| 08 sep, 2014

Dovada clară că politicile cabinetului Ponta produc rezultatele scontate în ceea ce privește îmbunătățirea nivelului de trai al populației. Așa cum rezultă și din comunicatul Statisticii, creșterea venitului mediu lunar s-a datorat inclusiv majorării salariului minim pe economie.

Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică ne oferă un nou prilej de optimism. Conform tabloului statistic dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, evoluția câștigului salarial mediu s-a menținut în iulie pe un trend de creștere atât față de luna precedentă cât și față de perioada similară din 2013.

Mai precis, conform comunicatului furnizat de INS, în luna iulie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014. De asemenea, pe cifre nete, câştigul salarial mediu nominal a fost în iulie de 1.719 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 32 lei (1,9%).  Cele mai mari valori medii ale salariilor nominale nete s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.562 lei), la polul opus situându-se hotelurile şi restaurantele (1.011 lei). În luna iulie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori a încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut, la 900 lei/lună.

Rezultă astfel că indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă a fost de 102,0%. Acest indice se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a cunoscut o majorare de 5,1% procente, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent fiind de 104,1%.

Altfel spus, aceste date statistice pun în evidență o majorare de necontestat a nivelului de salarizare real al românilor și a puterii lor de cumpărare. Ceea ce, de altminteri, este vizibil inclusiv în raport cu consumul intern și cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, unde se înregistrează creșteri ce nu pot fi explicate decât ca o rezultantă a trendului pozitiv al veniturilor încasate de români.

Iar acest trend pozitiv este dovada clară că politicile cabinetului Ponta produc rezultatele scontate în ceea ce privește îmbunătățirea nivelului de trai al populației. Așa cum rezultă și din comunicatul Statisticii, creșterea venitului mediu lunar s-a datorat inclusiv majorării salariului minim pe economie.

Alături însă de această creștere trebuie amintite și majorările de venituri pentru salariații din Educație și Sănătate, dar și, foarte important, măsurile luate pentru stimularea dezvoltării economiei în gerenal. Fiindcă fără aceste măsuri, nu ar fi existat resursele necesare la nivelul agenților economici (fie ei de stat sau privați) pentru acordarea majorărilor salariale puse în evidență de comunicatul INS și nu ne-am fi găsit astăzi cu un pas mai aproape de ținta de convergență a nivelului salariilor de la noi din țară cu acela înregistrat la nivelul UE, în condițiile în care majorarea înregistrată depășește ritmul de creștere economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ