Romania redevine anti-semită, xenofobă şi homofobă. Studiu de caz

| 20 sep, 2013

Cum se poate confisca o mişcare de stradă de către elemente extremiste şi antisemite? Simplu, introducând teme propice de extremă dreapta în amalgamul de mesaje din Piaţa Universităţii.

Tendinţele extremiste şi xenofobe sunt cât se poate de periculoase, mai ales în momentul de faţă, când se înregistrează tot mai multe declaraţii de ură şi segregare chiar în sfera politică. Un exemplu concludent îl dau declaraţiile liderului Jobbik cu privire la integritatea noastră teritorială.

Odată cu declanşarea protestelor pe marginea exploatării de la Roşia Montană tot mai multe mişcări imunde au început să iasă la suprafaţă cu mesaje antisemite, xenofobe şi extremiste. Una din aceste mişcări este „Mişcarea Oamenilor Visători”, o adunătură de indivizi cu idei periculoase, violenţi împotriva evreilor dar şi a homosexualilor, agregaţi în jurul ideii de ură şi xenofobie. Nu trebuie să ne lăsăm induşi în eroare de M.O.V., oamenii visători de care se vorbeşte sunt în fapt anarhişti care nu ar ezita nici o clipă să snopească în bătaie pe cei care au alte opinii, orientări sexuale sau credinţe religioase diferite de ”cele drepte”.

Este o risipă de efort să scrii despre o mişcare cu asemenea valori, dar articolul de faţă poate fi privit ca un anunţ de siguranţă publică - trebuie să ştim cu cine ne putem întâlni în Piaţa Universităţii şi se pare că extremiştii de dreapta se înmulţesc de la o săptămână la alta la adunările publice de pe străzile Capitalei. Dacă observăm setul de mesaje din piaţă întâlnim cu aceeaşi intensitate şi mesaje de extremă stânga şi dacă nu suntem atenţi este posibil ca aceste mesaje să prindă foarte bine la miile de manifestanţi de week-end care nu au niciun obiectiv stabil.

Iată ce spun aceşti indivizi dubioşi, autointitulaţi M.O.V. Atacă legitimitatea protestelor tocmai pentru a acapara mişcarea: „ecologiştii din piaţă cu orientări sexuale dubioase” sunt plătiţi de Soros, la Roşia Montană se dă o bătălie între evreii americani, mesaj preluat şi de Cosmin Guşă la un moment dat, de ce nu intră jandarmii cu forţa peste manifestanţi, dăm cianură pentru dictatură, Mihai Rapcea, unul din tinerii legionari componenţi ai M.O.V. povesteşte cu seninătate ce bine ar fi să îi dea lui Ponta două sticle cu apă cu cianură, pentru că „dacă guvernul otrăveşte poporul şi poporul va otrăvi guvernul”.

Protestele de stradă din Piaţa Universităţii sunt dominate de astfel de indivizi violenţi în gândire şi în comportament. Am constatat că mulţi dintre ei sunt de fapt suporteri ULTRAS, anunţul „visătorilor” care ar trebui să te pună puţin pe gânduri sună cam aşa: „Pe 6 septembrie ne întâlnim la 14:00 în Piaţa Universităţii unde protestăm, după care mergem spre Arena Naţională unde are loc meciul cu Ungaria, după meci revenim în Piaţa Universităţii pentru România! Dacii liberi! Vrem să fim liberi!”

Aceste persoane trebuie oprite, mişcarea Salvaţi Roşia Montană şi-a pierdut în fapt obiectul, este o mişcare caducă, dar pe rămășițele ei formate în mare parte din copii impresionabili se ridică aceste mesaje homofobe şi antisemite. Este un semnal de alarmă, protestele, indiferent cum au început, sunt în pericol de a fi deturnate către violenţă, către segregare şi xenofobie de niște mişcări de extremă dreapta predispuse la antisemitism şi anarhie.

Mai grav este faptul că sunt mulţi cei care legitimează mesajele pe care tocmai ce le-am prezentat atât prin comportament, cât şi prin prestanţă. Episodul Mihail Neamţu din Parlamentul României este o dovadă de cum se înţelege cultura protestului politic în România. Intrarea abuzivă în Sala de Plen a Camerei Deputaţilor şi comportamentele maimuţăreşti sunt acte de violenţă simbolică, iar atunci când aceste acte sunt săvârşite de către aşa zişi oameni politici,din păcate, acestea îşi găsesc ecoul în mişcări extremiste cum este acest MOV.

Ca să închei, protestatarii din Piaţa Universităţii devin o masă periculoasă atunci când astfel de mesaje penetrează publicul. Incitarea la violenţă atât împotriva ecologiştilor, homosexualilor, evreilor ţin de o epocă de mult apusă, odată cu căderea Germaniei naziste şi nu au ce să caute în România anului 2013. Este grav că nimeni nu sesizează aceste elemente care se pare că pe zi ce trece câştigă tot mai mult teren şi legitimitate în societate şi în Piaţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 sep, 2014
Felix Roncea Fascistul
ia cititi aici ratatilor ce zice fondatoru MOV
Fondatorul Miscarii Oamenilor Visatori - Roncea Felix se pișă pe Noua Dreaptă, Fanaticii Religioși, Hipsterii Drogați și cel mai mult pe homosexuali: “Sunt cenzurat si *discriminat* din toate partile,ha-ha!”
http://bindiribli.ro/2014/09/03/roncea-felix-se-pisa-pe-noua-dreapta-fanaticii-religiosi-hipsterii-drogati-si-cel-mai-mult-pe-homosexuali-sunt-cenzurat-si-discriminatha-ha/
19 feb, 2014
stabon
Mai fetito..este un subiect cumva la moda asta cu antisemitimul ? Inainte de toate gandeste-te ca nu exista reactiune fara actiune. Nu pune carul inaintea boilor. Si nu uita , comunismul a fost adus de evrei , au stapanit Romania din 47 pana in 62 au dus la distrugerea vectorului national romanesc si au trimis in inchisorile si lagarele de munca si exterminare peste 600.000 romani. Majoritatea au imigrat apoi in Israel . Sunt peste 57 de nume documentate. Sunt criminali si ar trebui urmariti pana in panzele albe. Asa ca scuteste-ne cu holocashul lor. Noi avem mortii nostrii.
10 feb, 2014
Adi
Nu e chiar asa
Am mers in piata de la inceput. De la zilele in care am fost 20.000 pana la cele in care am fost 20. Da, am vazut mesaje nationaliste, usor xenofobe si mesaje religioase sinistre dar acesti oameni constituie un procent mic din numarul total al protestatarilor. Nu poti pretinde ca miscarea a fost confiscata de 5 tantalai care se cred cei mai adevarati romani. Majoritatea oamenilor sunt cam sictiriti cand vine vorba de adoptarea unei ideologii. Mesajul a fost clar mereu, imotriva proiectului minier, impotriva gazelor de sist si impotriva clasei politice corupte.
10 feb, 2014
Andrei
???
Esti una din marile inventatoare de probleme ale Romaniei. Ce antisemitism visezi? O mana de oameni se cred ei antisemiti. Am fost si eu la Romania-Ungaria si nu s-a facut niciun gest antisemit. Antisemitismul era la tabara adversa, care strigase "Treblinka" la meciul cu Israel si afisasera steagul Iranului. De asemenea, nu am facut eu jurnalismul asa ca nu stiu ce va invata ei acolo dar titlul tau induce in eroare deoarece nu evidentiaza cu adevarat continutul articolului. Nu va mai saturati de problemele astea cu israelienii, israelienii care tin un popor intreg sub dominatie, israelienii care au incalcat nenumarate tratate internationale, israelienii care au arme nucleare nedeclarate, israelienii care au incalcat acorduri in timpul razboiului cu egiptenii si sirienii si au lansat un atac marsav care aproape a distrus o armata intreaga si alte acte inumane. Chiar ignorati toate chestiile astea? Sunteti niste monstri si veti crea un alt monstru, statul Israel al viitorului. Si te rog fii atat de inteligenta incat sa faci diferenta dintre statul Israel si poporul evreu in general.
10 feb, 2014
V.U.
@Rotariu: Te rog sa citesti mai mult. Anarhistii pot fi si de stanga, dar si de dreapta. In plus, masurile luate in ultima perioada de PSD sunt cat se poate de comuniste: ii salveaza pe cei care au decizii proaste pe munca altora; oamenii sunt impozitati pana la sange ca sa fie sustinuti asistatii social. Axa doctrinelor politice, asa cum o vezi tu, este cea invatata in scoala generala si nu are treaba cu realitatea. Iti recomand The Soviet Story, ca sa vezi o parte din minunile comunismului si felul in care acesta se inrudeste esential cu fascismul/nazismul. O zi buna!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ