România spune stop şantajului rusesc legat de gaze

| 29 aug, 2014

Pentru Republica Moldova, gazoductul Iaşi-Ungheniînseamnă începutul creării independenţei energetice faţă de Moscova. Faptul că acest lucru se realizează cu sprijinul României nu face decât să întărească relaţia dintre cele două state.

Miercuri s-au marcat 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, unul din momentele centrale fiind reprezentat de inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Proiectul, finanţat de UE şi în care România a jucat rolul de partener principal, a avut ca scop principal interconenctarea între sistemele de transport al gazelor naturale dintre cele două state vecine. De altfel, inaugurarea gazoductului a constituit şi cel mai important eveniment din programul vizitei premierului român Victor Ponta în Republica Moldova, liderul executivului de la Bucureşti participând la ceremonie alături de omologul său moldovean Iurie Leancă.

Citeşte şi: Victor Ponta va efectua o vizită în Republica Moldova

Însă, dincolo de componenta economică a proiectului adevărata valoare a conectării Basarabiei la reţeaua europeană de transport a gazelor naturale este una de ordin politic, mai ales dacă avem în vedere presiunea pe care Rusia o pune de câteva luni asupra vecinilor noştrii de peste Prut. Pentru Republica Moldova, gazoductul Iaşi-Ungheni înseamnă începutul creării independenţei energetice faţă de Moscova. Faptul că acest lucru se realizează cu sprijinul României nu face decât să întărească relaţia dintre cele două state.

Tocmai această idee a stat la baza discursului premierului Victor Ponta, care a declarat că :"împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie", a declarat premierul Ponta.

De fapt şi premierul moldovean Iurie Leancă a ţinut să declare că că prin acest proiect ţara sa va fi mai sigură că nimeni nu-i va crea probleme sau o va ameninţa, accentuând asupra faptului că în doi ani se va realiza şi interconectarea pentru energie electrică cu România. Referindu-se la viitorul programelor energetice româno-moldovenești şi la importanţa lor pentru ţara sa, liderul executivului de la Chişinău a ţinut să declare următoarele: "aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova (...). Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală, absolut civilizată".

Citeşte şi: Victor Ponta şi Iurie Leancă au inaugurat lucrările de la gazoductul Iaşi-Ungheni

De asemenea, el a arătat că proiectul nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul deosebit al Comisiei Europene şi al Bucureştiului, premierul Republicii Moldova mulţumindu-i în mod deosebit premierului Ponta. "Despre acest gazoduct am început să vorbim în '98. Trebuie să vă mărturisesc că doar din momentul în care domnul Victor Ponta a preluat conducerea Executivului la Bucureşti am reuşit să ne mişcăm de la cuvinte, declaraţii frumoase, la acţiuni. Domnule Ponta, vă mulţumesc din tot sufletul", a spus Iurie Leancă.

Toate aceste declaraţii nu fac decât să confirme că în ultimii ani relaţia dintre România şi Republica Moldova a trecut de la nivelul declaraţiilor gratuite la dezvoltarea de proiecte concrete, cele mai importante dintre ele fiind cele din sectorul energetic. România este cel mai mare susţinător al Basarabiei şi faptul că ţara noastră a depus şi va depune eforturi susţinute pentru independenţa energetică a celor două state reprezintă cel mai mare sprijin ce poate fi acordat Republicii Moldova în parcursul său european.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ