România – stat exportator. Ţara noastră exportă mai mult decât importă

| 27 noi, 2013

În contextul febrei mediatice generată de summit-ul China – Europa Centrală şi de Est, ştirile importante care vin din zona economică tind să fie trecute cu vederea. Iar economia României oferă constant motive de optimism, semn că ţara noastră a fost nu numai stabilizată, dar reuşeşte să intre, treptat, pe un trend de creştere ale cărui efecte vor fi resimţite şi de către populaţie.

Astfel, unul dintre domeniile care arată creşteri semnificative este cel al exporturilor. Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, exporturile realizate de România în cele şase state ale Parteneriatului Estic, respective Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, au crescut de la 760 milioane de euro în primul semestru din 2012, la 821 milioane de euro în primele şase luni din 2013. Şi mai important, tendinţa de creştere a exporturilor este dublată de un trend invers proporţional în ceea ce priveşte importurile. Acestea au scăzut la 44 milioane de euro în primul semestru al anului în curs, de la 522 milioane de euro, în acelaşi interval din 2012.

Practic, din punctul de vedere al comerţului cu alte state decât cele din Uniunea Europeană, România înregistrează o balanţă excedentară de 777 milioane de euro pe primul semestru, adică diferenţa dintre volumul exporturilor şi cel al importurilor.

De menţionat însă că exporturile reprezintă doar unul dintre indicatorii care propulsează economia României. Pe lângă balanţa excedentară exporturi-importuri cu statele non-UE, ţara noastră a bifat succesiv o serie de parametrii care indică faptul că actuala guvernare a luat măsurile potrivite şi a adoptat acele politici responsabile care au imprimat economiei un trend pozitiv.

Astfel, conform aceloraşi date Eurostat, România a întregistrat a doua creştere economică din Uniunea Europeană pe trimiestrul al treilea, cu o creştere de 1,8% faţă de trimestrul anterior. La capitolul accesării banilor europeni, România înregistrează în continuare progrese notabile, ţinând cont că gradul de absorbţie a depăşit 26% faţă de 7% în perioada guvernărilor PDL. De asemenea, anul 2013 s-a dovedit a fi unul foarte productiv pentru agricultură, ceea ce a influenţat inclusiv creşterea economică. La capitolul inflaţie, România înregistrează o cotă minimă record de 1,8%, depăşind şi cele mai optimiste prognoze. Şi nu în ultimul rând, au fost create condiţii prielnice pentru noi investiţii în România, nume grele precum Daimler, Bosch sau DeLonghi deschizânu-şi fabrici. De altfel, graţie investiţiilor din ţara noastră, au fost create 94.000 de noi locuri de muncă.

Exporturile alături de ceilalţi indicatori economici favorabili arată, în cifre, progresele înregistrate de ţara noastră. Ele sunt cu atât mai importante cu cât o bună parte a statelor Uniunii Europene încă se confruntă cu probleme sistemice grave – şomaj masiv, scepticismul investitorilor şi deficite structurale. Următorul pas pe care guvernarea USL este datoare să-l realizeze este de a transpune cifrele economice pozitive în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acest sens, în viitorul buget este prevăzută indexarea pensiilor cu 3,76% şi majorarea salariului minim la 900 de lei. Iar dacă veştile bune din economie se vor permanentiza, toţi românii vor avea numai de câştigat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2013
cantautor
ma asteptam sa nominalizezi firmele care fac exportul asta...
apoi sa spui ce masuri de incurajare a luat guvernul in privinta lor..
apoi sa constati ca sunt majoritar private si ca nu au fost ajutate deloc..
practic,este rodul activitatii lor, fara pic de sprijin de la guvern..
poate chiar aici e cheia...
n-au management USL

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ