România, tot mai atractivă pentru investitori

| 13 apr, 2014

Datele Băncii Naţionale a României  (BNR) arată că România este atractivă pentru investitori.

Astfel, investiţiile străine directe în România au fost, în primele două luni, de 282 milioane euro, în creştere cu 35,6% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, evoluţia economică bună a României a început să se simtă şi în buzunarul cetăţenilor, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei.

Aceste veşti nu sunt surprinzătoare având în vedere că România a beneficiat în 2013 de creştere economică de 3,5%, iar agenţiile de rating internaţionale au îmbunătăţit perspectiva ratingului României. Mai mult, în noiembrie 2013, România a atras 578 de milioane de euro, fiind cel mai ridicat nivel al investiţiilor de anul trecut. Iar anul acesta, în ianuarie şi februarie România a reuşit să atragă 282 milioane euro investiţii, în creştere cu 35,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, participaţiile la capital au însumat 375 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare netă negativă de 93 milioane euro.

Şi veştile bune pentru România nu se opresc aici. Producţia industrială şi-a continuat ascensiunea în februarie 2014, făcând un salt de 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Aici, trebuie menţionat că industria a adus trei sferturi din creşterea economică din 2013.

Acest semnal este foarte important pentru că ne indica faptul că şi pentru acest an trebuie să ne aşteptăm la o creştere economică semnificativă. De fapt, Compania Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,3%, prognoză mai optimistă decât a autorităţilor şi instituţiilor financiare internaţionale, de 2,1-2,2%, scrie Gandul.info.

Şi la exporturi stăm bine. Ţara noastră a exportat în ianuarie 2014 cu 6,3% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit datelor INS, față de luna decembrie 2013, exporturile din luna ianuarie 2014 au crescut cu 3,3% la valori exprimate în lei, iar importurile au scăzut cu 2,7% la valori exprimate în lei, notează Agerpres. Toate aceste preformanţe oferă încredere investitorilor de a-şi susţine investiţiile în tara noastră, iar altora de a veni să investeasca aici.

De menţionat, că efectele pozitive ale evoluţiei bune a României pe plan economic au început să se vadă şi în buzunarul românilor. Comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei, a avut în februarie un plus de aproape 9%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ