Romania va face lobby pentru păstrarea portofoliului de comisar european pe Agricultură

| 27 mai, 2014

Băsescu s-a dus la Bruxelles pentu a negocia, având forța a 2 europarlamentari și 6% scor în alegeri, cât a obținut PMP, partid pe care l-a promovat insistent în campania electorală. Mai îndreptățit decât Băsescu ar fi fost Mircea Diaconu, care a obținut un scor mult mai mare.

Astăzi se discută la Bruxelles, într-un cadru informal, viitoarea componență a Comisiei Europene. Practic, se împart portofoliile de comisar european pentru fiecare stat membru. Spre deosebire de guvernele naționale, unde coalițiile aflate la putere își împart „tortul”, în Uniunea Europeană fiecare stat membru primește câte „o felie”.

În exercițiul 2009-2014 România a deținut portofoliul Agriculturii, cel mai bogat la nivel european, fiindu-i alocat aproximativ jumătate din bugetul Uniunii, comisar fiind Dacian Cioloș. Acum, deși cutuma spune că un stat nu poate deține mai multe mandate la rând același portofoliu, autoritățile de la București doresc ca România să-și păstreze portofoliul Agriculturii. În acest sens, atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Traian Băsescu, au declarat că vor sprijini acest demers.

Problema apare atunci când Traian Băsescu insistă să fie cel care negociază acest obiectiv important pentru România. Potrivit legii, Guvernul, cu aprobarea Parlamentului, este cel care face propunerea oficială, așadar, cu ce drept va accepta Băsescu un alt portofoliu, dacă României i se va nega cel de la Agricultură? În plus, ne-a demonstrat talentul său de „mare negociator” atunci când au fost negociate fondurile europene pentru exercițiul financiar multianual 2014-2020, iar „porția” României a fost cu câteva miliarde mai mică față de propunerea Comisiei Europene. Până la urmă, omul avea de plătit niște polițe, doar nu credeați că ajutorul primit în vara lui 2012 a fost gratis? Dar oare și-a achitat datoriile față de PPE? Probabil că nu.

Băsescu s-a dus la Bruxelles pentu a negocia, având forța a 2 europarlamentari și 6% scor în alegeri, cât a obținut PMP, partid pe care l-a promovat insistent în campania electorală. Mai îndreptățit decât Băsescu ar fi fost Mircea Diaconu, care a obținut un scor mult mai mare. Luând aceste lucruri în considerare, șansele obținerii unui portofoliu important, par destul de reduse.

Să facem un exercițiu de imaginație. Cum ar fi fost dacă socialiștii europeni ar fi câștigat cel mai mare număr de mandate la aceste alegeri europarlamentare? România ar fi avut a patra delegație ca mărime în cadrul grupului S&D, deci și pârghii mult mai importante în procesul de negociere.

De asemenea, Martin Schulz, propunerea social-democraților europeni pentru postul de Președinte al Comisiei Europene, este un politician căruia România nu-i este necunoscută, ceea ce reprezintă un alt avantaj. În schimb, de câte ori l-ați văzut pe Jean-Claude Juncker în țara noastră? Exact! Culmea e că, într-o discuție privată cu Victor Ponta, după cum a relatat primul-ministru, Juncker a fost mai interesat de soarta lui Adrian Năstase, decât de Traian Băsescu, cei doi cunoscându-se din vremea în care Năstase era Șeful Executivului.

Având în vedere că PPE, deși este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, nu deține suficiente mandate pentru a avea majoritatea, șansa noastră ar fi formarea unei coaliții de tipul USL la nivel european, între PPE și PES, pentru a contracara numărul mare de mandate obținute de eurosceptici. Atunci, cu condiția ca Băsescu să-și recunoască incapacitatea, România ar avea din nou o șansă la obținerea unui portofoliu care să conteze, nu cel pentru multilingvism. Va urma...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ