Românii ar putea plăti TAXĂ pe ambalajele nereturnate

| 28 iun, 15:23

Guvernul vrea să soluţioneze prin ordonanţă de urgenţă problema deşeurilor din ambalaje, care riscă să genereze scumpiri de până la 30% la produsele alimentare.

În varianta propusă de Executiv, românii vor rambursa la magazin ambalajele reciclabile, sau vor plăti o taxă, potrivit Economica.net. Soluţia apare şi în actuala legislaţie, dar într-o variantă imposibil de pus în practică. Sticla la schimb sau bani în plus pentru produsele în ambalaje reutilizabile. Aceasta este soluţia Guvernului la problema scăpată de sub control a deşeurilor din ambalaje, potrivit unui proiect de OUG postat pe site-ul Guvernului. Obligaţia magazinelor de a primi sticle sau borcane la schimb apare şi în Legea  privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje intrată în vigoare anul trecut (Legea 249/2015), lege care s-a dopvedit a fi imposibil de pus în practică.

Atât în  varianta propusă acum de Guvern, cât şi în actul normativ aflat în vigoare, "operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile vor fi obligaţi să primească ambalaje reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea depozitului". Se va schimba însă modul de implementare a acestei prevederi.

Aceasta întrucât, conform actualului act normativ, obligaţia retailerilor de a primi ambalajele înapoi se limitează la ambalajele reutilizabile ale produselor pe care aceştia le comercializează. Altfel spus, nu poţi duce la magazinul din colţ sticla de bere pe care ai cumpărat-o de la hipermarket şi invers. Conform proiectului de OUG, toate detaliile necesare pentru ca legea să poată fi aplicată  vor fi legiferate printr-un ordin al Ministrului Mediului. "Procedura de implementare, control și monitorizare a schemei de garanție-returnare se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”, se arată în proiect.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ