Românii dau aproape jumătate din salariu pe mâncare şi băuturi

| 10 aug, 2014

Un român cheltuieşte 41% din venitul său lunar pe alimente şi băuturi, cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care veniturile reprezintă 25% din media europeană, pe când preţurile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune şi chiar din Occident.

Astfel, în timp ce un român cheltuie pe aceste produse aproape jumătate din venitul său lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scăzând chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piaţă Food Drink Europe.

Salariul mediu net din România îţi permite să cumperi 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50. ZF a calculat costul mediu al aceluiaşi coş de 15 alimente în mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est şi în Germania şi a observat că un român plăteşte în medie 24 de euro, cu 8% mai puţin decât un polonez şi cu circa 40% mai puţin faţă de un neamţ. La polul opus, salariul mediu al unui român este de aproape două ori mai mic decât al unui polonez şi de şase-şapte ori mai mic decât al unui german.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 aug, 2014
iulian
Doar gloata, domnă reporter!
Doamnă Luiza, greşit! Nu toţi românii dau 41% din venit pe alimente, ci gloata , prostimea care-i aleg pe politicienii care având salarii de lux , nu cunosc lipsurile. Dacă ţara este săracă, nu înţeleg de ce nu-s plătiţi toţi românii în funcţie în de performanţele economiei; unii fiind plătiţi cu bani mărunţi iar alţii, cu zeci şi sute de mii de euro. Discrepanţa aceasta dintre salariul unui om de rând şi ale politicienilor ,directori de instituţii de stat etc...este izbitor de mare(uneori de 100 de ori mai mare) lucru pe care la nici o ţară europeană nu-l găsim. Păi cu asemenea salarii mai putem vorbi de motivare în activitate, mai este cineva interesat să inoveze ceva pentru ca economia să prospere? Acestora oricum, salariul le merge!
10 aug, 2014
Valter COJMAN
Cheltuieli din salariu
Minciunaaaaaa!!! Romanii dau 70-75% din salariu pe utilitati (gaze, energie electrica, apa, canal, ploaie meteorica, apa calda, gunoi, chirie, telefon, tv, internet, etc) si impozite.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ