Românii își vor putea cumpăra țara: titluri de stat fără comisioane de tranzacţionare

| 26 noi, 2014

Ministerul de Finanţe a publicat miercuri proiectul unei legi care va permite oricărui cetăţean român să cumpere o parte din datoria publică a României, prin intermediul unor titluri de stat, adică obligațiuni, emise în acest sens.

„Interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionării şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi pe de altă parte datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român. În eforturile sale de a le face cât mai accesibile unui segment cât mai larg de investitori de retail, Ministerul Finanţelor Publice a redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piaţă de la 10.000 lei la 5.000 începând cu dată de 1 octombrie 2013”, se arată în Notă de Fundamentare a proiectului.

Principalul avantaj pentru populație al achiziţiei de titluri de stat este de ordin fiscal, din moment ce, în condițiile unui randament similar cu cel din piaţă. Comparat cu alte instrumente sau plasamente, titlurile de stat beneficiază de scutirea de la plata impozitului. În plus, Bursa de Valori Bucureşti a decis recent să nu perceapă comisioane pentru operaţiunile derulate pe piaţa primară a titlurilor de stat, astfel încât nici vânzătorul nici cumpărătorul nu vor plăti costuri de tranzacţionare. Astfel, piața titlurilor de stat garantate prin datoria publică a Românie ar putea deveni rapid extrem de atractivă în scurt timp de la intrarea sa în funcțiune.

Citeşte şi: Piețele externe au încredere în economia românească

De altfel, dacă legea trece de Parlament în timp util, am putea asista la o primă vânzare pe piața primară a obligațiunilor de stat garantate din datoria publică a României până la finalul acestui an. Ca și în cazul celorlalte titluri de valoare, și aceste instrumente financiare vor fi introduse pe piața primară prin intermediul dealerilor care cumpără, atât în nume propriu cât şi în numele clienţilor, titlurile de stat la sesiunile de licitaţii organizate de BNR.

Tot până la sfârşitul anului ar urmă să devină operaţională şi platforma electronică de tranzacţionare pentru obligaţiunile în lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit unor declaraţii ale lui Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului. Astfel s-ar crea premisele unui sistem modern de tranzacționare a datoriei publice a României pe plan intern, exact cum se întâmplă și în alte state cu economii puternice.

De asemenea, în eventualitatea în care va fi adoptată, propunerea ministerului de Finanțe are și o altfel de semnificație, de această dată de ordin simbolic. În fond, în orice țară civilizată populația are opțiunea de a economisi bani prin achiziționare unei părți din datoria publică, la diverse date ale scadenței și dobânzi. Faptul că românii vor avea această posibilitate și că Ministerul de Finanțe consideră un astfel de proiect viabil reprezintă un semn destul de clar al modului în care economia românească s-a dezvoltat în ultimii ani, din moment ce acum există toate premisele intrării în funcțiune a unui asemenea instrument modern de investiții.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ