Roşca Stănescu AVERTIZEAZĂ: PNL va avea o hemoragie electorală

| 12 aug, 23:40

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu revine, cu opinii „la cald” despre Codul Fiscal. Fostul senator PNL prevede o tranșare a situației privind acest document în sesiunea Parlamentară extraordinară din august, însă nu și o detensionare a factorilor politici de decizie asupra acestui proiect.

„Mai sunt doar cateva zile. Si litigiul politic legat de Codul Fiscal se va transa. In unul din urmatoarele trei moduri: Parlamentul va respinge, la a doua strigare, legea; Parlamentul va adopta legea; Parlamentul va adopta legea cu modificari. In oricare dintre variantele de mai sus, singurele posibile, marele pierzant va fi Partidul National Liberal. Si asta se va intampla indiferent cat de mult vor pierde sau vor castiga ceilalti.”

„Plăcile tectonice politice” care au intrat în coliziune pe tema proiectului de lege sunt ,potrivit jurnalistului, președintele Klaus Iohannis, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, partidele politice, PSD împreună cu aliații săi, dar și PNL. Iohannis și Isărescu nu ar suferi prejudicii de imagine din perspectiva respingerii inițiativei de act normativ:

„Acesta (Klaus Iohannis-n. r.) a initiat procedura de respingere. Declansand o uriasa dezbatere publica, vizand pericolele potentiale asupra macrostabilitatii economice, care ar putea fi generate prin aplicarea Codului Fiscal. Klaus Iohannis, daca va fi respins Codul, va inregistra o mare victorie politica, pentru ca isi va fi aratat muschii, in raport cu intreaga clasa politica, dar va avea de pierdut in plan electoral, din simplul motiv ca acest Cod Fiscal este dorit de intreaga clasa a oamenilor de afaceri. Dar si de foarte multi cetateni care inteleg ce inseamna o relaxare fiscala si sunt partizanii unor asemenea masuri. Numai ca Iohannis nu intra in alegeri in 2016. In al doilea rand, joaca un rol de prim-rang si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale si inspiratorul dramaticei decizii luate de presedinte. Daca este respins Codul Fiscal, guvernatorul castiga si el imens si are garantata si pozitia de sef informal al viitoarelor Guverne ale Romaniei, prin modul in care va domina faimosul Comitet de Supraveghere. Electoral, Isarescu nu are nimic de pierdut pentru ca aceasta cariera a sa nu se supune votului cetatenesc. Ca si Iohannis, daca va fi adoptat Codul, nici Isarescu nu va avea nimic de pierdut. In definitiv, cei doi vor putea oricand face afirmatia, daca lucrurile merg prost, ca ei au avertizat, din timp, clasa politica.”

Marea victorie în cazul adoptării Codului Fiscal va fi pentru PSD și pentru aliații săi: „Aceste partide vor dovedi ca sunt, nu numai consecvente, ci si suficient de puternice pentru a-si manifesta vointa si pentru a rezista oricaror presiuni prezidentiale, chiar daca exista semnale ca acestea sunt sustinute si de catre institutiile financiare internationale. In eventualitatea in care Codul Fiscal nu trece, cei care vor opune rezistenta – cu certitudine, PSD si PSRO – vor putea acuza public opozitia, incluzandu-l aici si pe Klaus Iohannis, ca refuzand relaxarea fiscala aduc mari prejudicii clasei de afaceri si, implicit, cetatenilor Romaniei.”

Roșca Stănescu prevede faptul că acest scenariu va ficel mai fericit prilej de exit a lui Victor Ponta din functia de premier”, dar din perspectiva electorală, marele perdant este PNL, opiziția  care va scoate „castanele din foc”:

„Partidul National Liberal a fost initiatorul unora dintre celor mai importante prevederi ale Codului Fiscal. A existat pe aceasta tema o intreaga competitie intre PSD si PNL, fiecare dintre partide incercand sa convinga opinia publica asupra rolului important pe care l-a jucat in elaborarea si adoptarea, pentru prima data in istoria Romaniei, a unui Cod Fiscal, atat de catre putere, cat si de catre opozitie. Realitatea este ca PNL a fost luat prin surprindere de decizia domnului Klaus Iohannis, despre care nu au aflat decat cu patru zile inainte de comunicatul oficial. Zile in care PNL nu si-a pregatit nicio cale de iesire din corzi, liderilor acestui partid nevenindu-le sa creada ca acest eveniment se va produce. Iar cand Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal, printr-un document oficial, facut public, purtatorul de cuvant PNL a dat in balbaiala, afirmand, pe un post de televiziune, ca nu se poate pronunta pentru ca, vezi Doamne, presedintia nu si-ar fi comunicat argumente. Argumente care tocmai fusesera transmise si preluate de presa. Alti lideri PNL au sarit in apararea Codului Fiscal. Unii dintre ei au cazut, in cateva zile, in fund. Altii au ramas consecventi. Opinia publica, in general, si electoratul liberal, in special, sunt in ceata.”

„Dacă (…) aceasta lege va fi, totusi, adoptata in Parlament, atunci PNL va avea de pierdut. Pentru ca in loc sa culeaga roadele unei victorii, in loc sa imparta cu PSD beneficiile electorale ale relaxarii fiscale, acest partid va crea sentimentul ca a plecat la razboi si in chip de armasar si in chip de magar”, apreciază jurnalistul.

„In conditiile in care Codul Fiscal va fi respins, PSD va arata cu degetul catre PNL, acuzandu-l de inconsecventa si tradare si, mai ales, de purtare slugarnica in raport cu presedintele Romaniei. In aceasta eventualitate, hemoragia electorala ar putea fi inca si mai mare. Cat priveste relatiile cu Klaus Iohannis, ele nu vor fi mai bune decat sunt in prezent. Dimpotriva. Presedintele va considera ca PNL, subordonandu-i-se, a facut exact ceea ce trebuia sa faca, iar aceasta atitudine, in mod obligatoriu, ar trebui sa existe si in viitor.”

În opinia lui Roșca Stănescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: „este cel care l-a convins pe presedinte ca acest Cod Fiscal, prin efectele lui, ar reprezenta o imprudenta grava in raport cu macrostabilitatea economico-financiara a Romaniei. Mugur Isarescu a transmis, cat se poate de explicit, faptul ca institutiile financiare internationale se opun acestui Cod Fiscal. Aceste institutii – Fondul Monetar International si Banca Mondiala – nu sunt prea iubite niciunde in lume, fiind acuzate ca au contribuit in folosul unor mari corporatii din lume, in special americane, la subordonarea economiilor unor state si la aservirea lor politica, prin generarea unor actiuni de destabilizare a pietelor, in special pe calea unor mari imprumuturi otravite. Ca asa stau lucrurile sau nu, are mai putina importanta. Esential este ceea ce cred sau nu cred romanii. Ei bine, mergand inapoi pe firul acestui scandal al Codului Fiscal, multi concetateni ar putea sa traga usor concluzia ca guvernatorul BNR este utilizat de catre aceste institutii internationale pe post de drona. Ca la randul sau, l-a transformat in drona pe presedintele Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis, in al treilea rand, transforma, in drona, partidul care l-a ajutat sa ajunga la Cotroceni.”

Sub aceste aspecte, Roșca Stănescu preconizează fragilizarea PNL în acest context extrem de greu de contracarat din punct de vedere favorabil pentru partid, întrebându-se:  „Nu cumva, in aceasta situatie, PNL va avea cel mai mult de pierdut? Pentru ca, atentie, PNL, si nu Klaus Iohannis, participa, in 2016, la alegerile locale si parlamentare.”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 aug, 11:37
Niculae
Colaborator cu securitatea
Parca asa a fost omul asta, nu? A fost informator. Daca nu ma insel, chiar el s-a dus sa se ceara informator!
15 aug, 17:30
maria
OFERTA
Dispariţia lui Mohammed Albaghli este cu atât mai bizară, cu cât omul are o vârstă înaintată şi merge destul de greu, sprijinit doar în baston.

Poliţiştii prahoveni care coordonează misiunea de căutare a acestuia au luat în calcul toate ipotezele posibile, inclusiv crima şi răpirea. Căutările nu se mai derulează cu sute de forţe, ci în baza informaţiilor obţinute de la populaţie şi de la anumite surse.
13 aug, 21:04
sorin
job
Special! Bani imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem o oferta cu totul speciala si noua pentru cei doritori sa colaboreze cu noi si sa lucreze in timpul liber sau full-time, la alegere. Castigurile sunt imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna! Dar solicitam seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ