RTV.net: Gazele de şist din Transilvania, găsite acum 17 ani. Ponta: Trebuie să avem gaze ieftine

| 23 iun, 2013

Romgaz a desoperit gaze de şist în România încă din 1994, însă nu a trecut la exploatare din cauza tehnologiei învechite. Într-un articol publicat în naturalgaseeurope.com, oficialii companiei afirmă că au avut rezultate foarte bune la un sfert din forajele experimentale.

"Vrem să avem gaze- şi mai ales să nu mai importăm din Rusia- vrem să le avem ieftine şi vrem să facem economia României competitivă, să avem preţuri mai mici pentru populaţie? Atunci, trebuie să avem gaze. Dacă nu, daca trebuie să importăm din Rusia, vor fi scumpe. E foarte simplu" , a declarat premierul Victor Ponta, conform RTV.net.

"Chestiunea cu gazele de şist, deocamdată, deoarece am văzut-o mai ales în zona Oradei- unde toată lumea e expertă în gaze- deocamdată Romgaz exploatează de 20 de ani în Ardeal, în toată Transilvania folosind această metodă şi niciun senator de Oradea nu a venit să-mi spună că e vreun pericol", a spus Ponta.

Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în 1994 şi 1995, a spus directorul pentru dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe. Acesta a explicat că Romgaz se află într-o continuă evoluţie şi a demarat lucrări de explorare în 8 zone ale României, dintre care 3 se află în bazinul Transilvaniei. Pentru trece de etapa exploatării, compania are nevoie totuşi de importante investiţii, mai ales din cauza costurilor ridicate ale fracturării hidraulice.

Acesta a precizat că : "Romgaz a făcut câteva experimente vizavi de fracturare. Dacă găsim ceva, orice e binevenit, inclusiv petrolul. După evaluare vom şti exact dacă trebuie să trecem la exploatare".

"Avem informaţii că în Transilvania se află depozite de gaz neconvenţional care pot fi vândute. După testele făcute de Romgaz în 1994 şi 1995, în anumite zone ale Transilvanei rezultatele au fost foarte bune în anumite câmpuri. De aceea, am făcut fracturare hidraulică cu gel. Analiza 3D seismică făcută în ultimii trei ani a arătat că Romgaz are noi rezultate în zone foarte adânci, mai adânci de 3000 de metri", a afirmat Radu Gheorghe.

Acesta nu a pututa estima cantităţile de gaz neconvenţional descoperite de Romgaz, afirmând că până astăzi, compania a produs gaz din surse neconvenţionale, precum gazele de şist, sau gazele de cărbune, însă doar accidental.

"Romgaz a testat gaz neconvenţional, însă a avut tehnologie comunistă. În trecut nu eraam siguri că în zona Transilvaniei există gaze neconvenţionale. După Revoluţie, am avut acces la know-how-ul american. Am făcut 20 de foraje şi am avut rezultate bune pentru un sfert dintre ele. Romgaz produce gaze din roci foarte tari, printr-o tehnologie învechită. Putem spune că, până acum, am produs gaze neconvenţionale doar accidental", a precizat directorul Romgaz.

Gheorghe a precizat de asemenea că Romgaz este în stadiul reevaluării faţă de gazele de şist. "Suntem în primele faze. Analizăm toate posibilităţile pentru a descoperi noi zăcăminte. Romgaz analizează cantitatea de investiţii necesare. Romgaz continuă programul geologic de cercetare pentru a descoperi noi resurse". Acesta a spus că trecerea la etapa exploatării este doar o problemă economică: "Pentru a extrage aceste gaze trebuie să săpăm puţuri orizontale".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ