RUSIA a anunţat: "BAZA de la Deveselu, prima ŢINTĂ militară!"

| 22 iul, 16:05

Baza americană antirachetă din Deveselu va deveni una dintre primele ţinte pentru sistemele de ofensivă ale Rusiei în cazul în care SUA atacă Federaţia Rusă, consideră participanţii la conferinţa de presă, cu tema „Perspectivele de dezvoltare ale Forţelor de Rachete Strategice ruse”, care a avut loc marţi în oficiul central al agenţiei „Interfax”.

„Mi se pare că ar fi o reacţie prognozată, cea de a include această bază în lista obiectelor pasibile de a fi atacate în primul rând în cazul unei agresiuni americane împotriva Rusiei”, a declarat fostul comandant al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice ruse, colonel-generalul Victor Esin. Esin a reamintit că în anul 2015 la baza românească Deveselu va fi instalat sistemul antirachetă american.

„Măsurile privind aducerea în capacitate de luptă a sistemului antirachetă american de la Deveselu se află în etapa finală. Începând cu luna mai acolo se duc lucrări de instalare, care urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii august”, a declarat expertul. Potrivit acestuia „această bază americană cu 24 de antirachete „Standard-3M” în versiunea „1A” va fi pusă în funcţiune pentru luptă în 2015”, scrie adevarul.ro.

Întrebat dăcă rachetele balistice intercontinentale ruse, de exemplu „Topol”, pot să ţintească şi să ajungă la orice sistem antirachetă american, Esin a declarat: „Orice sistem este în stare să atace obiectele sistemelor antirachetă americane, nu doar Topol”.

„Dar eu nu văd necesitatea de a lovi baza din România cu Topol. Pentru aceasta există şi alte mijloace, care sunt în stare să o facă. Planificarea raţională înseamnă că pentru fiecare ţintă se prevede acel mijloc de ofensivă, care este cel mai eficient”, a subliniat Esin.

Acesta a mai declarat că forţele strategice nucleare ruse sunt necesare pentru a preveni un război nuclear. „Vă asigur, că pentru aceasta şi există forţele strategice nucleare, pentru ca să nu fie război mondial”. Inamicul va fi distrus o singură dată Totodată, nu este nevoie să deţii forţe nucleare în exces. „Nu este nevoie să distrugi inamicul de două-trei ori, este suficient o singură dată”, spune Esin. „Toate evenimentele care au succedat conflictele armate locale demonstrează faptul că nimeni nu se implică, pentru a lupta de partea, să spunem, a Georgiei împotriva Rusiei nucleare, aşa cum a fost în 2008”, a adăugat Esin.

Citeste si: Experţii occidentali avertizează: PUTIN a început pregătirile pentru „MARELE RĂZBOI”

Potrivit experţilor ruşi, numărul de participanţi la sistemul global de apărare antirachetă al SUA se află în continuă expansiune. „Din păcate, nimeni din cei care au acceptat sistemul global de apărare antirachetă al SUA nu are de gând să iasă din acesta, numărul participanţilor doar se va mări. Acum, sistemele globale antirachetă ale SUA sunt instalate în Danemarca pe insula Groenlanda, în Marea Britanie, Norvegia, Japonia, Turcia, Spania, în curând - în România şi Polonia. Nu este exclusă şi antrenarea Coreei de Sud în legătură cu ameninţarea nord-americană. Nici Australia nu este împotrivă să plaseze unele obiecte”, zice Esin.

Rusia intenţionează să neutralizeze sistemul de apărare antirachetă global al SUA cu ajutorul unui aparat aerian hipersonic la care lucrează în prezent şi denumit deocamdată 'obiectul 4202', relatează miercuri Interfax.

'Dacă Rusia va dispune de acest aparat aerian, cunoscut deja ca 'obiectul 4202', capabil de o viteză hipersonică pentru manevre de tangaj (în plan vertical) şi giraţie (în plan orizontal), ţara noastră va avea posibilitatea de a rezolva problema depăşirii garantate a oricărui sistem potenţial de apărare antirachetă', a declarat agenţiei de presă menţionate o sursă din Ministerul rus al Apărării, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acesteia, viitorul aparat hipersonic 'va permite neutralizarea potenţialului de luptă al sistemului american de apărare antirachetă la nivel mondial şi practic îl va face să fie lipsit de sens'.

În ultimii zece ani, după cum a relatat presa rusă, ar fi fost efectuate până la şase lansări ale 'obiectului 4202' cu ajutorul unor rachete balistice intercontinentale RS-18B de pe cosmodromul Baikonur şi de la centrul de rachete din Dombarovski.

Ultima din această serie de lansări cu titlu de test datează din februarie acest an.

După cum a afirmat interlocutorul Interfax, 'testele vor continua anul acesta', notează agerpres.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ