RUSIA lui PUTIN e în derivă: Economia rusească s-a contractat cu 3,7% în 2015 din cauza scăderii preţului la petrol

| 25 ian, 12:20

Economia rusească a înregistrat anul trecut cea mai mare contracţie de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională, informează AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul Federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a anunţat luni că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. Datele statistice mai arată că, anul trecut, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, iar investiţiile de capital au coborât cu 8,4%. 

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul. 

Pe fondul scăderii preţului la petrol, Guvernul rus a cerut departamentelor sale să-şi scadă cheltuielile cu 10%. De asemenea, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat recent că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri destinate adaptării bugetului, calculat pe baza unui preţ al barilului de ţiţei de 50 de dolari, la 'noile realităţi'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ