Rusia şterge datoria Uzbekistanului

| 11 dec, 2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a şters miercuri cea mai mare parte a datoriei Uzbekistanului, în timp ce Rusia încearcă să-şi consolideze legăturile cu această fostă republică sovietică din Asia Centrală pe care vrea să o vadă integrată în Uniunea Economică Eurasiatică, un proiect drag Moscovei, notează AFP.

Suma în cauză se ridică la 696 milioane de euro, mai mult de 97% din datoria totală a Uzbekistanului faţă de Rusia, au anunţat agenţiile ruse de presă.

Acest 'acord... ne va permite să aprofundăm relaţiile noastre economice', a subliniat Putin după ce s-a întâlnit la Taşkent cu omologul său uzbec Islam Karimov.

În timpul vizitei sale, preşedintele rus a semnat de asemenea un acord privind stabilirea de consultări între Taşkent şi Moscova asupra creării unei zone de liber schimb între Uzbekistan şi Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia.

Această Uniune, la care participă de asemenea Belarus, Kazahstanul şi Armenia, urmează să fie lansată la 1 ianuarie 2015. Ea are ca scop să stimuleze integrarea mai strânsă a ţărilor sale membre, în timp ce Moscova este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională de criza ucraineană.

Până în prezent, Taşkentul a arătat rezerve cu privire la eventuala sa integrare în Uniunea creată de Moscova de teama de a nu-şi pierde independenţa politică.

Preşedintele uzbec a sugerat de asemenea miercuri ca Rusia să continue mai degrabă să sprijine Comunitatea Statelor Independente /CSI/ decât să creeze noi blocuri politice.

Tag-uri: Rusia, Uzbekistan
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ