RWEA: Declaraţiile autorităţilor prvind energia regenerabilă sunt hazardate

| 27 mai, 2013

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de coerenţă şi la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei, potrivit unui comunicat de presă remis luni.

Preocuparea RWEA vine în urma discuţiilor recente pe care membrii Asociaţiei le-au avut separat la Bruxelles, în 22 mai, cu directoratul general Energie şi directoratul general Concurenţă din cadrul Comisiei Europene şi a reflectării acestora în declaraţiile oficialilor români.

'Reprezentanţii autorităţilor române au primit clarificări de la cele două instituţii europene cu privire la rolul Comisiei în analiza modificărilor propuse de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care redimensionează schema de susţinere a producţiei de energie din surse regenerabile. O aprobare a Comisiei presupune însă o procedură oficială, în care se prezintă documente, cifre, explicaţii şi se finalizează cu un aviz scris şi dat apoi publicităţii. Drept urmare, RWEA consideră că declaraţiile oficiale care susţin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate şi provoacă dezinformare', se arată în document.

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor cu RWEA, reprezentanţii directoratului general Energie şi ai directoratului general Concurenţă au subliniat necesitatea notificării Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, făcut public la începutul lunii aprilie, pentru ca forurile europene să poată analiza în cunoştinţă de cauză impactul acestor modificări legislative.

'Analiza de impact ar urma să se desfăşoare pe două teme distincte: una ce se referă la schema de sprijin pe bază de certificate verzi şi cealaltă privind scutirea marilor consumatori de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, România trebuie să trimită la Bruxelles calcule care să argumenteze soluţia amânării unui număr de certificate şi să explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare şi cum va afecta acest mecanism întreaga piaţă de energie. Proiectul de OUG iniţiat de minister prevede, în cazul producătorilor de energie eoliană, amânarea unui certificat verde pe o perioadă de trei ani şi jumătate. Totodată, autorităţile de la Bucureşti vor trebui să aducă lămuriri în faţa oficialilor europeni în privinţa discriminării pe care o va crea noua OUG, dat fiind că amânarea unui număr de certificate verzi se aplică doar tehnologiilor eoliană, fotovoltaică şi microhidrocentralelor noi, nu şi biomasei şi microhidrocentralelor retehnologizate', informează Asociaţia.

RWEA mai arată că producătorii de energie eoliană s-au arătat dispuşi să dialogheze cu Guvernul, însă până la acest moment nu au fost posibile discuţii serioase, iar oficialii de resort nu au ţinut cont de propunerile scrise ale industriei

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ