S-a demonstrat ştiinţific! O nouă diferenţă majoră între femei şi bărbaţi

| 03 dec, 2013

Femeile şi bărbaţii chiar gândesc în mod fundamental diferit, conform concluziilor unui studiu care indică faptul că interconexiunile din creierul uman se produc în mod diferit, în funcţie de gen, transmite LiveScience.com.

Acest studiu, ce a fost realizat prin imagistică magnetică pe aproximativ 1.000 de adolescenţi, a descoperit că la bărbaţi există mai multe conexiuni în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce la femei există mai multe conexiuni între diferitele emisfere. Rezultatele, care se aplică la întreaga populaţie şi nu doar la cazuri individuale, sugerează că bărbaţii au un creier optimizat pentru abilităţi motorii, în timp ce femeile au un creier optimizat pentru a îmbina intuiţia cu gândirea analitică.

'În medie, la bărbaţi conexiunile din faţă în spate (ale părţilor creierului) sunt mai puternice decât la femei', în timp ce 'femeile au conexiuni mai puternice de la stânga la dreapta', a explicat coordonatoarea acestui studiu, Ragini Verma, profesor asociat la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Pennsylvania. Ea a avertizat însă împotriva generalizărilor pornind de la aceste rezultate.

Au existat şi alte studii care au identificat diferenţe cognitive între femei şi bărbaţi. Spre exemplu, în medie, femeile au o mai bună memorie verbală şi o cogniţie socială superioară, în timp ce bărbaţii au abilităţi motorii şi spaţiale mai bune. Studiile bazate pe imagistică magnetică au arătat, de asemenea, că în creierul femeilor se află un procent mai ridicat de materie gri, aşa-numitul 'ţesut de calcul' al creierului, în timp ce în creierul bărbaţilor se află un procent mai ridicat de materie albă, 'cablurile de transmisie ale creierului'. 

Există însă foarte puţine studii care au demonstrat că femeile şi bărbaţii au interconexiunile din creier realizate diferit.

În cadrul acestui ultim studiu oamenii de ştiinţă au scanat creierele a 949 de tineri cu vârsta între 8 şi 22 de ani (428 de bărbaţi şi 521 de femei) folosind o formă de RMN denumită DTI (Diffusion Tensor Imaging) - o tehnică neuroimagistică de măsurare a difuziei anizotrope a moleculelor de apă în cadrul ţesutului cerebral. Cercetătorii i-au analizat pe participanţi atât ca pe un singur grup, cât şi pe categorii de vârstă.

Per total, tinerii bărbaţi au dezvoltat conexiuni mai puternice în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce tinerele femei prezentau conexiuni mai puternice între diferitele emisfere, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences. De cealaltă parte însă, în ceea ce priveşte cerebelul (cu rol în coordonarea activităţii musculare, în coordonarea mişcărilor de fineţe şi în păstrarea echilibrului static şi dinamic) situaţia s-a inversat, bărbaţii prezentând conexiuni mai puternice între emisfere.

În general, partea din spate a creierului coordonează percepţia, iar partea din faţă se ocupă de acţiune; emisfera stângă a creierului este sediul gândirii logice, iar emisfera dreaptă este dedicată gândirii intuitive. Aceste concluzii pot explica de ce bărbaţii excelează în ceea ce priveşte abilităţile motorii, în timp ce femeile sunt mai bune la combinarea gândirii analitice cu cea intuitivă.

'Este fascinant faptul că am putut identifica astfel de diferenţe structural-funcţionale între bărbaţi şi femei', a precizat Verma pentru LiveScience. 

Cele mai pronunţate diferenţe dintre creiere în funcţie de gen au fost observate atunci când studiul a fost realizat pe grupe de vârstă. Aceste diferenţe s-au manifestat în special în rândul adolescenţilor (13 - 17 ani), grupă de vârstă aflată în perioada asumării identitare a rolurilor de gen. Diferenţele se estompează apoi, odată cu vârsta. 

Aceste rezultate ar putea să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă de ce anumite condiţii psihice, aşa cum este autismul, sunt mai frecvent întâlnite la bărbaţi decât la femei, a mai adăugat prof. Ragini Verma.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ