SALARIUL MINIM a crescut. Ce se va întâmpla în ECONOMIE

| 01 iul, 2014

Creşte salariul minim. Salariul minim pe economie creste, de la 1 iulie, de la 850 de lei la 900 de lei. Majorarea care intra in vigoare marti reprezinta al doilea pas facut in acest sens de Guvern.

Salariul minim. La 1 ianuarie, salariul minim a crescut de la 800 de lei la 850 de lei. In consecinta, angajatorii vor trebui sa plateasca mai mult, pe de o parte, cu 50 lei angajatului cu salariul minim pe economie, iar pe de alta parte cresc si contributiile la stat pe care acestia sunt obligati sa le achite.

In plus, punctul de amenda va creste de la 85 de lei la 90 de lei.

Conform unui raport al Fondului Monetar International, aceasta masura va avea un impact mixt asupra fiscalitatii.

Citeşte şi: Câţi români vor avea salarium mai mare de la 1 iulie?

Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale, in timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat sa creasca cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectata in mod negativ, cu implicatii in ceea ce priveste colectarea impozitului pe profit.

Salariul minim. Romania se afla, in aprilie, la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.

Citeşte şi: Salariul minim pe economie va creşte cu 75 de lei, semestrial, din ianuarie 2015


Potrivit datelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro. Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanda, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 de euro).

Romania se afla pe locul 21 in acest clasament, cu un salariu minim de 157,5 euro, in conditiile in care venitul minim lunar din Germania, Italia, Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Cipru nu a fost evaluat. Bulgaria este pe 20, cu 158,5 euro salaru minim, in timp ce Letonia, de pe locul 19, este la mare distanta - 286,7 euro.

Comparativ, in Croatia salariul minim este de 372 de euro, in timp ce in Slovenia este de 784 de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ