Şapte MITURI false despre cum să reduci consumul maşinii tale

| 06 oct, 11:44

Şapte mituri neadevărate despre reducerea consumului de carburant. Toate acestea s-au transmis "din bătrâni" şi încă bântuie şoferii de autoturisme moderne chiar şi în zilele noastre.

Miturile au "obiceiul" prost de a avea un sâmbure de adevăr, iar sursa acestora este întotdeauna neclară. Autovehiculele sunt înconjurate şi ele de mituri, fie că vorbim de solutii şi metode miraculoase de rezolvare ale unor probleme, fie ca vorbim de fel de fel de incidente, care mai de care mai caraghioase.

Specialiştii americani de la EPA (Agenţia de Protecţie a Mediului) au compus o listă, potrivit automarket.ro

1. Utilizarea carburanţilor premium vă reduce consumul

Deşi pare logic la prima vedere, masina dumneavoastră este proiectată sa meargă cu un anumit tip de carburant, iar îmbunătăţirea acestuia nu are niciun beneficiu real asupra modului de funcţionare al motorului. Să presupunem ca aveţi o subcompactă cu un motor aspirat pe benzină, iar pe capacul de la rezervor aveţi inscripţia “MIN 95”, înseamnă că producătorul maşinii pe care o conduceţi a gândit motorul respectiv pentru a funcţiona în parametri optimi cu benzina de 95 cifra octanică. Dacă folosiţi o benzină cu cifra octanică 98 sau 100, nu veţi realiza niciun fel de economie, risipind bani pe benzină de calitate superioară, pe care motorul dumneavoastră nu are capacitatea să o aprecieze. Daca actionaţi invers, motorul nu va funcţiona corespunzător, existând posibilitatea avarierii motorului sau creşterii consumului de carburant la cote alarmante. Evitaţi pe cât posibil staţiile de alimentare ce nu par de încredere, deoarece benzina de calitate slabă s-ar putea sa va afecteze sistemul de alimentare.

2. Vehiculele mai mici au un consum mai scăzut de carburant

Hibrizii, modelele diesel şi chiar SUV-urile proiectate cu atenţie au arătat că această presupunere nu mai este de mult adevărată. În timp ce este încă valabilă pentru autoturismele mai vechi de 10 ani, consumul redus de carburant nu însemnă obligatoriu şi o maşină nouă de dimensiuni reduse. Îmbunătăţirile operate de producători sunt numeroase şi merg de la anvelopele cu rezistenta redusa la rulare, la instalarea unor transmisii cu rapoarte lungi şi optimizarea lanţului cinematic al motorului.

3. Transmisia manuală înseamnă un consum scăzut de carburant

În urmă cu 10 ani, aceasta afirmaţie ar fi fost adevărată. Astăzi, constructorii de automobile au dezvoltat transmisii automate suficient de inteligente şi de versatile pentru a oferi un consum cât mai scăzut de carburant, alături de emisii scazute de CO2 şi performante bune. Cel mai bun exemplu ar fi Ferrari California, lansat doar cu o transmisie cu dublu-ambreiaj şi oferit ulterior cu o transmisie manuală care nu oferea un consum de carburant la fel de bun sau performante la acelaşi nivel.

4. Trebuie să îţi încălzeşti maşina înainte să pleci la drum

Din nou, miturile din trecut atacă maşinile noi. Pe vremea maşinilor alimentate de unul sau mai multe carburatoare, aveai nevoie să încălzeşti motorul şi eventual să tragi şocul sau să “dai şpriţuri” atunci când porneai motorul. Acele vremuri au apus, iar motoarele au avansat suficient de mult încât să poti pleca la drum fară niciun fel de încălzire statică – aviz amatorilor de turat motorul în parcare sau aşteptat până se încălzeşte masina ca să poţi pleca. Mai mult decât atât, în unele ţări scandinave, există o amendă serioasă pentru şoferii care îndrăznesc să lase maşina cu motorul pornit cât timp dau la o parte zăpada de pe aceasta.

5. Aditivii de carburant îţi reduc consumul

Toţi aditivii minune vânduţi în benzinării şi complexuri comerciale nu au niciun efect benefic asupra consumului de carburant. E simplu, de ce ar vinde benzinăriile ceva ce le-ar face clientii să îi „viziteze” mai rar? Unii aditivi nu au niciun efect asupra motorului, în timp ce alţii ar putea să producă pagube însemnate. Oricare dintre cele două categorii de aditivi alegeti, veţi face o gaură nenecesară în buzunar, fara niciun fel de rezultat. Pe scurt, nu cumpăraţi niciun produs care nu a fost testat de o autoritate în domeniu.

6. Consumi mai mult carburant la repornirea motorului

Vorbim de o problemă ce apărea în cazul modelelor alimentate de un carburator. Orice motor modern consumă o cantitate infimă de carburant la pornire. Dacă maşina ta nu are un sistem start-stop, nu are sens să opreşti motorul la fiecare stop/intersecţie, deoarece rişti să avariezi bateria în timp, din cauza faptului că nu poţi estima cu precizie curentul rămas în baterie. Pe de altă parte, un vehicul echipat cu un sistem de oprire automată a motorului la staţionare va realiza economii importante la costurile de carburant, deci sistemul funcţionează corect dacă un vehicul este proiectat să îl folosească.

7. Consumul anunţat de producător e garanţia economiilor pe viitor

Mulţi clienţi s-au orientat spre vehicule cu un consum de carburant extrem de scăzut, în speranţa că vor realiza economii importante pe viitor. Din păcate pentru aceştia, cifrele anunţate de producător sunt adesea departe de realitate, iar vehiculul ales în speranţa economisirii de bani la costurile de carburant i-a dezamăgit profund. Pe de altă parte, un vehicul care anunţă un consum extrem de mic de carburant va consuma în mod sigur mai puţin, dar un motor mic nu înseamnă întodeauna un consum redus, mai ales dacă vorbim de un propulsor aspirat. Nu uitaţi că stilul de condus are o influenţă puternică asupra consumului de carburant, deci trebuie să vă instruiţi privind condusul ecologic pentru a obţine un consum cât mai redus de carburant la volanul automobilului dumneavoastră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ