Satele medievale din Transilvania, pe lista siturilor culturale mondiale aflate în pericol

| 19 apr, 2014

Siturile culturale aflate în pericol s-au aflat vineri în centrul atenţiei cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi a Siturilor, mai cunoscută drept World Heritage Day, printre acestea numărându-se şi satele medievale din Transilvania, relatează sâmbătă CNN.

Unele din aceste minuni fac parte din lista anuală a Global Heritage Fund cu cinci situri culturale aflate în pericol, listă întocmită pentru a marca această zi. Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor a fost pentru prima oară adoptată ca un concept în 1983, pentru a atrage atenţia cu privire la patrimoniul cultural al comunităţilor din întreaga lume.

Lista de anul acesta cuprinde regiunea Mirador din Guatemala, Oraşul Dispărut (Ciudad Perdida) - Columbia, satele medievale din Transilvania - România, satele minorităţilor din provincia Guizhou - China şi Gobekli Tepe - Turcia.

'Multe situri culturale sunt în pericol, mai ales în ţările în curs de dezvoltare (regiuni unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de 2 dolari pe zi), şi au nevoie de atenţia comunităţii internaţionale. Sperăm că World Heritage Day şi lista noastră va reprezenta un imbold pentru comunităţile locale de a păstra şi transmite mai departe moştenirea acestor situri', a declarat Vince Michael, directorul executiv al Global Heritage Fund.

Unele locuri au fost alese pentru importanţa lor istorică.

'Ciudad Perdida (Columbia) a fost odată un centru înfloritor al vieţii politice, sociale şi economice din Columbia, iar Gobekli Tepe (Turcia) este cel mai vechi loc creat de om pentru rugăciune descoperit până în prezent. Pe măsură ce aceste locuri au devenit cunoscute, ameninţări precum turismul haotic şi jafurile au început să le pună în pericol existenţa', a mai spus Vince Michael.

Satele din China şi Transilvania au fost incluse datorită moştenirii lor culturale importante şi a practicilor tradiţionale 'care sunt erodate de dezvoltare modernă şi de industrializare', a mai spus reprezentantul Global Heritage Fund.

'În cele din urmă, am inclus Mirador, în Guatemala, deoarece se confruntă cu ameninţări grave de mediu - construcţiile de locuinţe au distrus 70% din suprafeţele împădurite în ultimul deceniu', a concluzionat Vince Michael.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ