Satul din România în care timp de 300 de ani a avut loc doar UN SINGUR divorţ. Cum a fost posibil

| 20 aug, 2014

Satul Biertan, situat în Transilvania, este renumit datorită mitului închisorii matrimoniale. Se spune că în acest sat, timp de 300 de ani, a avut loc doar un singur divorţ, iar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat închisoarea matrimonială.

Biertanul este renumit pentru faptul că în 300 de ani a avut un singur divorţ. Lucrurile n-ar fi stat aşa dacă aici nu ar fi existat închisoarea matrimonială. Soţii care se certau erau închişi într-o cameră cu un singur pat, un singur scaun, o singură farfurie sau furculiţă. Timp de două săptămâni trebuia să reziste împreună. În acest interval se împăcau, pentru că ăsta era de fapt scopul temniţei matrimoniale. Tocmai de aceea, în trei secole, între 1500 şi 1800, în această localitate a avut loc un singur divorţ, spun localnicii.

Astăzi închisoarea este făcută să reflecte vremurile trecute. Un bărbat şi o femeie stau nemişcaţi dincolo de gratiile unei uşi. În cameră se mai văd patul pentru o singură persoană, o masă, un scaun şi un canapei.

Peste 30.000 de turişti vizitează anual acestă temniţă matrimonială. Este de amintit faptul că preţurile percepute de localnici pentru cazare sunt foarte piperate, de aceea o excursie de o zi este mult mai potrivită.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 aug, 2014
Părintele Pazvante
Fiilor, vă prezint ghidul de mântuire rapidă al părintelui Pazvante.

Iată principalii paşi:
1. Intraţi în biserică facând semnul sfintei cruci şi rostind „Eu pup poala popii, popa pupă poala mea”;
2. Pe furiş, vă îndopaţi cu sarmalele furate din mâinile babei de lângă voi;
3. Vă spălaţi pe dinţi cu agheasmă pentru că va trebui sa língeţí icoanele din biserică. Ideea e să nu mai aveţi resturi de sarmale pe dinţi, astfel încât să nu le îmbăloşaţi;
4. Intraţi în altar şi cotizaţi la buzunarul meu pentru că altfel nu vă permit să molfăiţi ciolanele profanate (a.k.a. sfintele moaşte);
5. După ce în prealabil v-am dat lumină de sub sutană, vă îndepărtaţi împărţind coate şi pumni babelor si ortonauţilor zeloşi;
6. La sfârşit, cu o satisfacţie imensă că aţi putut molfăi sfintele moaşte ale Ciocănitoarei Woody şi aţi reuşit să ieşiţi pe poarta bisericii, plini de evlavie, începeţi să trageţi rafale de băşíní cu stropi, pentru a vă demonstra dreapta credinţă.

Ghidul de mântuire rapidă al părintelui Pazvante nu poate da greş. Efect duhovnicesc garantat.
21 aug, 2014
un cititor
niste completari
Ar mai trebui mentionat faptul ca acest sat a fost pana acum 25 de ani un sat locuit de sasi (germani). Apoi, in incaperea de care se vorbeste in articol nu erau inchise doar cuplurile de sasi din Biertan care ar fi dorit sa divorteze, ci oricare cuplu de sasi din Ardeal. Motivul: la vremea respectiva la Biertan era resedinta episcopala a sasilor iar acolo se decidea daca se aprobau sau nu desfacerile casatoriilor.
In concluzie, putem spune ca in intreaga comunitate saseasca a existat un singur divort intr-o perioada de 300 de ani (istoria sasilor este insa are o vechime de peste 800 de ani).
21 aug, 2014
Giorgio
... ar mai fi de mentionat ...
... si faptul ca sasii au emigrat in Romania din disperare pentru ca in Germania erau vinati fiind considerati ''sectanti'' de catre majoritatea catolica. Biserica evanghelica a ''luptat'' din greu pentru adunarea de averi prin acceptarea de donatii de bunuri ''confiscate'' de la localnici. In acelasi timp darimau cetatile, unele gen Rupea inca de pe vremea romanilor, din imprejurimi, nelocuite la cererea turcilor, si construiau bisericile fortificate. Acum se fac uitate genul asta de mici detalii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ