Scăderea TVA în Turism a dus la creşterea numărului de nopţi de cazare cu aproape o cincime

| 05 mar, 15:28

Vești bune pentru operatorii de turism din România. Scăderea TVA la 9% pentru servicii turistice a dus la creșterea cu aproape 20% a numărului de înoptări în luna ianuarie față de acceași lună a anului trecut.

Scăderea fiscalității scoate la suprafață efecte pozitive din partea mediului de afaceri. Chiar dacă numărul de turiști a crescut constant în ultimii ani în România, politicile guvernamentale ajută creșterea sectorului prin facilități fiscale.

De ce este o idee bună să scazi taxele

Reducerea TVA la produsele de panificație a avut două efecte aproape imediate puternic pozitive: scăderea evaziunii fiscale în domeniu și scăderea prețurilor. Ambele efecte pot fi analizate din cifrele de consum și colectare.

Reducerea TVA-ului la 9% pentru servicii turistice a reprezentat o bulă de oxigen pentru toți operatorii mari și mici care au reușit să transforme această facilitate fiscală într-un avantaj de business. Cifrele arată bine pentru cei care au afaceri în turism. Sosirile în unitățile de primire turistică din luna ianuarie 2015 au însumat 498.400. Se observă o creștere cu 17,1% față de luna  ianuarie  2014.

Citeşte şi: Un an de la reducerea TVA la pâine: evaziunea a scăzut cu 20%

Evident că și pentru cei care desfac produse alimentare în segmentul HORECA reducerea TVA funcționează și ajută la reducerea evaziunii fiscale. Acest lucru vine să creeze un spațiu competitiv în care oamenii de afaceri își pot dezvolta companiile, fie că vorbim de un hotel sau, la nivel mai mic, o pensiune.

România are de câștigat în primul rând bani la bugetul de stat prin colectarea mai bună a taxelor din sector (veniturile sunt mai degrabă declarate corect la taxe mici) și în al doilea rând prin creșterea bazei de colectare. Cei care intră în legalitate cu afacerile sau cei care își deschid afaceri noi în primire turistică contribuie prin taxe și impozite la bugetul de stat.

În concluzie, reducerea taxelor pe muncă, dublată de o reducere graduală a TVA-ului și a cotei unice, reprezintă un pachet de măsuri șoc pentru economie. Ne putem aștepta din nou la un moment 2008?

Știm că perioada imediat următoare introducerii cotei unice de impozitare a echivalat cu un boom economic în construcții, dar și în alte sectoare. Relaxarea fiscală ajută la creșterea apetitului pentru business și acesta se pare că este unul din principalele motive pentru care noul Cod Fiscal arată cum arată.

Ne putem aștepta din nou la o perioadă de creștere sustenabilă a mediului privat, a locurilor de muncă și de ce nu, a salariilor dacă lucrurile merg pe făgașul stabilit de politicile guvernamentale anunțate recent. Creșterea economică există. Românii produc, de la an la an mai mult decât produceau înainte, ceea ce ne oferă o reputație bună pentru investitori, indiferent că vorbim de străini sau de români.

Exemplul pe care îl vedem astăzi în turism, confirmat de datele Institutului Național de Statistică, este concludent. Reducerea graduală a fiscalității pe sectoare de activitate ajută mediul de afaceri și economia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 ian, 01:24
raryMenna
male infertility clomiphene citrate
clomid dosage for men Many of the above medications are available as over the counter OTC drugs
19 mai, 18:59
Ana
Job
Singura calitate de care ai nevoie pentru a reuşi: putere mentală. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
06 mar, 12:40
cristian socot-analist
INS: Investiţiile nete în economie au scăzut cu 3,1% în 2014
Investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 3,1% în anul 2014 faţă de anul 2013 şi s-au cifrat la 65,598 miliarde lei preţuri curente, în timp ce în trimestrul IV 2014 au înregistrat un avans cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.
Anul trecut, investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi au însumat 30,666 milioane de lei, reprezentând 46,8% din total, faţă de 47,1% în anul 2013, iar investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au fost de 26,782 miliarde lei, reprezentând 40,8% din total, comparativ cu 42,4% în anul 2013.
În trimestrul IV din 2014, comparativ cu trimestrul IV din 2013, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 3%, însumând 23,056 miliarde lei preţuri curente. Creşterea a fost susţinută de lucrările de construcţii noi şi la utilaje, inclusiv mijloace de transport cu 6,6%, respectiv cu 0,3%. În schimb, la alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 1,4%.
Comparativ cu trimestrul IV din 2013, în trimestrul IV 2014 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în utilaje, inclusiv mijloace de transport a scăzut însă cu 1,2 puncte procentuale

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ