Scandal în Moldova după ce Igor Dodon a anunțatcă va participa la festivitățile dedicate "proclamării Republicii Găgăuze”

| 17 aug, 13:54

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat intenția de a se deplasa la Comrat la festivitățile ocazionate de "proclamarea Republicii Găgăuze'', într-un mesaj postat miercuri seara în limba rusă pe Facebook, suscitând o polemică în legătură cu această decizie, relatează Timpul.md și Independent.md.

Conform Constituției, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) este o regiune autonomă (din 1995) — cu statut juridic special — în sud-vestul Republicii Moldova și se subordonează autorităților de la Chișinău.

"Am avut o întâlnire de lucru cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la care am discutat despre situația din țară. Am acceptat invitația de a participa pe data de 19 august la 'Ziua Proclamării Republicii Găgăuze''', a scris Igor Dodon.

Dodon a ținut să-i felicite pe locuitorii UTA Găgăuze cu această ocazie, menționând că "în calitate de cadou le voi oferi un concert cu participarea formației 'Serebro' (din Rusia) și a interpretului Aleksandr Marșal".

Potrivit Independent.md, ''Republica Găgăuză'' și-a autoproclamat independența în urma unui congres al deputaților din sudul Republicii Moldova la 19 august 1990.

În 1990, sub pretextul unei eventuale unificări a RSS Moldova cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Uniunea Sovietică avea să-și înceteze existența abia peste un an. Republica Moldova și-a proclamat independența la 27 august 1991.

Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci hotărârea drept neconstituțională și astfel au început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Republicii Moldova a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor și a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al regiunii.

Din acel moment, entitatea separatistă și-a încetat existența, însă găgăuzii marchează crearea republicii lor la 19 august și nu la 24 decembrie, când a fost adoptata Legea privind statutul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ