SCANDAL în plen: "Intrăm în istoria nebunilor"

| 11 iun, 2014

Liderul senatorilor democrat-liberali, Dumitru Oprea, a solicitat miercuri plenului să dea un vot cu privire la invitarea preşedintelui Traian Băsescu la evenimentele organizate pentru aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului.

'Sper ca Senatul să se exprime într-un fel cu privire la omisiunea preşedintelui României de pe lista participanţilor la evenimentul de marţi şi miercuri (17-18 iunie - n.r.). Mai mult, din câte am înţeles, preşedintele Senatului consideră că Senatul înseamnă dumnealui. Eu rog Senatul României, printr-un vot, să spună dacă este de acord ca preşedintele României să vină sau nu la un eveniment atât de important şi atunci domnul Tăriceanu nu mai confundă proprietatea privată cu proprietatea publică a Senatului', a spus Oprea.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu, a precizat însă că Senatul nu poate da un vot cu privire la o 'procedură plenară', pentru că invitaţiile sunt emise sub semnătura preşedintelui acestei Camere.

În replică, Dumitru Oprea a susţinut că plenul este suveran Biroului Permanent, astfel că solicitarea sa de emitere a unui vot de către plen este pertinentă.

'Insist, ca lider de grup, să supuneţi la vot. Regulamentul Senatului spune foarte clar că peste Biroul Permanent, peste preşedintele Senatului se află plenul Senatului. (...) Nu se poate, e nepermis. Intrăm în istoria nebunilor României, la 150 de ani, cel mai important om din stat să nu fie invitat fiindcă cineva a confiscat Senatul României', a afirmat Oprea.

La rândul său, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a susţinut că atâta vreme cât alţi foşti preşedinţi ai României au fost invitaţi la manifestările de aniversare a Senatului, s-ar cuveni ca şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, să primească o astfel de invitaţie.

'Biroul Permanent a primit o mapă cu programul acestor evenimente, care, trebuie să recunoaştem, are şi o componentă politică - preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat pentru desfiinţarea Senatului, fapt pentru care eu am protestat. Ne place sau nu ne place (...), dar este preşedintele României şi nu are cum să nu fie invitat la această manifestare. Dacă sunt invitaţi toţi foştii preşedinţi ai Senatului, toţi foştii preşedinţi ai României, împreună cu Casa Regală, cum nu invitaţi preşedintele în funcţie?', a spus Haşotti.

Ilie Sârbu, liderul senatorilor social-democraţi, a luat cuvântul pentru a reaminti că şi preşedintele Traian Băsescu a avut o atitudine asemănătoare faţă de un preşedinte al Senatului.

'Nu se poate pune la vot o asemenea propunere. Vreau să vă reamintesc că, la un moment dat, la validarea Guvernului, Traian Băsescu a spus fără nicio problemă că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Nu mai discutăm motivele. Deci el, ca preşedinte, ca instituţie, şi-a putut asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului. Este problema dânsului. Dacă mai suportă o discuţie, Biroul Permanent este cel care poate să se pronunţe şi asta o poate face luni. Eu propun sistarea discuţiilor pe această temă', a spus Sârbu.

Astfel, Cristian Dumitrescu a propus plenului ca această discuţie să fie transferată Biroului Permanent cu celeritate, pentru a nu încărca programul Parlamentului de lunea viitoare, oferind liderilor de grup o pauză de consultări pentru a se ajunge la un consens privind această chestiune.

În concluzie, democrat-liberalul Dumitru Oprea a anunţat că, dacă nu va fi luată în calcul poziţia PDL, grupul va părăsi sala de şedinţă, precizând că liderii de grup au stabilit convocarea Biroului Permanent al Senatului 'de îndată'.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că nu crede că este oportună prezenţa lui Traian Băsescu la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de activitate a Senatului.

'Nu vreau să creăm un moment penibil ţinând cont de faptul că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai de tradiţia şi istoria Senatului României veche de 150 de ani cât eu doresc, mai ales, să abordăm şi rolul Senatului în perspectiva următorilor ani', a spus Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ