Scandalul E.coli. Italia cere Uniunii Europene reevaluarea sistemului de alertă sanitară

| 18 mar, 13:09

"Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia - n.red.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătaţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene", a anunţat Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, scrie Ziare.com, citând News.ro.

De asemenea, analizele realizate de autoritatile italiene au confirmat ca branza produsa de societatea S.C. Bradet S.R.L. si consumata de o familie de romani din Peninsula era infectata cu bacteria E.coli.

"Sindromul hemolitic-uremic diagnosticat in cazul unui copil de numai 14 luni este legat de consumul de branza care a fost contaminata cu Escherichia coli", se arata intr-un comunicat al asociatiei din Toscana, care citeaza analizele reaizate de Institutul Zooprofilactic Experimental din Lazio si Toscana (IZS) si Institutul Superior de Sanatate (ISS).

Cele doua institute au analizat esantioanele de branza recoltate de autoritatile sanitare din Florenta, dar si probele recoltate de la micul pacient. Anterior, autoritatile italiene au emis o alerta sanitara in provinciile Lazio, Toscana si Campania, pentru retragerea branzei vizate de la vanzare.

Familia copilului spune ca a cumparat branza in data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific romanesc din Florenta, fara insa a o consuma imediat. Tatal copilului, care a mancat si el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.

Care este starea de sanatate a copilului

Sursa citata mentioneaza ca starea copilului s-a agravat intr-un interval de 24 de ore dupa ce acesta a consumat branza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat inittial ca este vorba de o indigestie, dupa care l-au operat de apendicita.

Parintii micutului spun ca operatia era necesara oricum.

"Nu trebuie sa ne miram ca nu s-a gandit nimeni in primele momente ca ar putea fi vorba despre o boala grava, cum este sindromul hemolitic uremic. Aceasta boala debuteaza cu diaree. Insa starea se agraveaza rapid, deoarece copilul a mancat de fapt o branza contaminata cu balegar de vaca.

Sigur, autoritatile trebuie sa efectueze analizele necesare, insa Escherichia coli nu apare singura in branza. Deci ceva s-a intamplat. Putem presupune ca bacteria a ajuns in branza din cauza laptelui, contaminat in momentul in care a fost muls. Presupunem ca a fost vorba despre o igiena precara cand a fost muls laptele.

Presupunem ca este vorba de fecale ajunse in lapte. Ne putem gandi si la un lapte contaminat din cauza unei mastite, insa sansele sunt mai mici", a declarat medicul Luca Cianti, director in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica din Florenta.

Potrivit La Repubblica, starea copilului a fost calificata ca fiind "serioasa, dar nu grava".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ